Naar inhoud springen

Overleg sjabloon:Tabelrij Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Gpvos in het onderwerp Onzichtbare code

Vastenavond erbij[brontekst bewerken]

Gisteren heb ik dit sjabloon uitgebreid zodat ook vastenavond - de dinsdag van carnaval - erbij is opgenomen. Ik vind dat best een interessante datum. In agenda's is hij meestal niet vermeld.

De implementatie kostte enige moeite. Het sjabloon krijgt de datum van pasen als invoer en telt daar 39 en 49 bij op om de datum van hemelvaart en pinksteren te vinden. Door 47 af te trekken krijg je de datum van vastenavond. Simpel.

Helaas blijkt de functie #time wel te kunnen optellen, maar aftrekken is lastiger. Het werkte dus niet.

Een andere optie zou zijn geweest uit te gaan van de datum van vastenavond en daar 47, 86 en 96 bij op te tellen voor de drie andere data. Ik wilde dat niet omdat de datum van pasen centraal staat.

De gevonden oplossing is: verminder het jaartal van de paasdatum met 1 en tel er 318 dagen bij op. Dat geeft bij benadering de datum van vastenavond, maar het gaat mis in een schrikkeljaar. Controleer of het resultaat een dinsdag is. Zo niet, tel er dan nog 1 bij op.

Jammer dat de formule zo ingewikkeld moet zijn. Handige Harrie (overleg) 8 apr 2011 09:24 (CEST)Reageren

Onzichtbare code[brontekst bewerken]

In reaktie op de opmerking van HandigeHarrie bij edit [1]: "onzichtbare code eruit - was misschien ooit als test bedoeld - onnodig gebruik van parserfuncties wordt afgeraden": waarschijnlijk stond deze onzichtbare tekst daar omdat de kolommen toentertijd sorteerbaar waren (de tabel was sortable), zodat je op datum kon sorteren. Een twijfelachtige funktie, die blijkbaar later door iemand is weggehaald. — gpvos 21 sep 2012 23:32 (CEST)Reageren