Pacific Southwest Airlines-vlucht 1771

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pacific Southwest Airlines-vlucht 1771
Een identiek vliegtuig in Zürich, Zwitserland.
Een identiek vliegtuig in Zürich, Zwitserland.
Overzicht
Datum 7 december 1987
Type ramp zelfmoord van passagier en massamoord
Coördinaten 35° 31′ NB, 120° 51′ WL
Doden 43
Gewonden 0
Dader(s) David Burke
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype BAe146
Maatschappij Pacific Southwest Airlines
Vertrekpunt Internationale luchthaven van Los Angeles
Eindbestemming Internationale luchthaven van San Francisco
Passagiers 38
Bemanning 5
Overlevenden 0
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Pacific Southwest Airlines-vlucht 1771 was een commerciële vlucht op 7 december 1987 die vloog van de Internationale luchthaven van Los Angeles met als bedoelde eindbestemming de Internationale luchthaven van San Francisco, echter stortte het vliegtuig neer nabij de Californische stad Cayucos.

De veroorzaker van de vliegramp was David Burke, een ontslagen medewerker van USAir.

Verloop van het incident[1][bewerken]

USAir had onlangs Pacific Southwest Airlines gekocht, David Burke was rond die tijd ontslagen wegens diefstal van $ 69 aan vliegtuiginkomsten, daarnaast was hij verdacht voor meerdere misdrijven, echter was daar geen bewijs voor te vinden.[2] Burke regelde hierna een gesprek met Raymond F. Thomson, zijn begeleider, Burke verzocht hem tevergeefs voor het ongedaan maken van het ontslag aangezien Burke's gezin anders niet rond zal komen. Hierna kocht Burke een ticket voor vlucht 1771, een vluchtroute die Thomson vaak aflegt.

Burke slaagde erin om een geleende .44 Magnum revolver te smokkelen naar het vliegtuig, dit ging toentertijd gemakkelijker dan in het heden. Medewerkers van USAir hoefden geen veiligheidsprocedures te ondergaan. Eenmaal opgestegen schreef Burke het volgende op een papieren zak die hij gaf aan Thomson:[3]

Aanhalingsteken openen

Hi Ray. I think it's sort of ironical that we ended up like this. I asked for some leniency for my family. Remember? Well, I got none and you'll get none.

Aanhalingsteken sluiten

Toen het vliegtuig, een British Aerospace BAe146, eenmaal een hoogte had bereikt van 6700 meter boven de centrale kust van Californië, vroegen de piloten informatie aan over de aanhoudende turbulentie. Kort daarna waren er twee luide schoten te horen, later werd bekend dat de eerste twee schoten op Thomson waren gericht. Kort na het afvuren van de schoten kwam een vrouw, hoogstwaarschijnlijk een stewardess, de cockpit binnen en riep "We have a problem!", waarop de gezagvoerder antwoordde met "What kind of problem?". Al voordat de stewardess noch gezagvoerder konden antwoorden kwam Burke binnen en antwoordde "I'm the problem", waarna direct fatale schoten op de drie bemanningsleden waren gericht. Daarna duwde Burke het stuur naar beneden waardoor het vliegtuig met hoge snelheid naar beneden viel.

Na de moord van drie bemanningsleden werd er nog één schot afgevuurd, enkelen beweerden tijdens het onderzoek zelfmoord, echter is dat zeer onwaarschijnlijk aangezien Burke's vingertop aan de trekker van de revolver vastzat. Waarschijnlijker is dat Burke de chef-piloot van de organisatie vermoordde, enkel hij kon nog het vliegtuig met de overlevenden redden. Op 16:16 (lokale tijd) maakte het vliegtuig contact met de grond, het vliegtuig viel sneller dan de geluidsgrens naar beneden, namelijk met 1240 kilometer per uur. Door de hoge snelheid en daaropvolgende klap zijn tot op heden 27 inzittenden niet geïdentificeerd.

David Burke[bewerken]

David Burke (18 mei 1952 - 7 december 1987) woonde eerst in Engeland met zijn Jamaicaanse ouders, later emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten.

Eerder werkte hij voor een luchtvaartmaatschappij in Rochester, New York, daar werd hij verdacht van drugssmokkel, echter werd hij nooit officieel aangeklaagd en kon in San Francisco weer aan de slag.[2]

Burke had zeven kinderen, maar is nooit getrouwd geweest.[2]