Padanië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Italiaanse Partij Lega Nord eist de onafhankelijkheid voor de Padanese Regio's van Italië, en wordt ook vaak geassocieerd met deze vlag, De Ster van de Alpen, een oud Keltisch symbool.
Speculatieve grens van Padanië

"Padanië" ( "Padania": /pə deɪniə /, Italiaans: [padaːnja] ) is een alternatieve naam en voorgestelde onafhankelijke staat omvat Noord-Italië , afgeleid van de naam van de rivier de Po ( Latijn Padus ), waarvan bekken omvat een groot deel van de regio, met als middelpunt de Po-vallei (Pianura Padana), de belangrijkste vlakte van Noord-Italië.

In de jaren zestig bedacht als een geografische term die ongeveer overeenkomt met het historische Cisalpina Gallië, werd de term gepopulariseerd vanaf het begin van de jaren negentig, toen Lega Nord, een federalistische en soms separatistische politieke partij in Italië, het voorstelde als een mogelijke naam voor een onafhankelijke staat. Sindsdien is het sterk geassocieerd met "Padaans nationalisme" en Noord-Italiaanse separatisme. Padania zoals gedefinieerd in Lega Nord's Verklaring van Onafhankelijkheid en Soevereiniteit van Padania uit 1996 gaat verder dan Noord-Italië en omvat een groot deel van Midden-Italië, voor een groter Padania dat meer dan de helft van de Republiek Italië omvat (161.000 van 301.000 km² in oppervlakte, 34 miljoen uit van 60 miljoen inwoners).

"Padanië" is momenteel geen echt land of geografische denominatie (en was dat ook nooit). Het toponiem wordt niet gebruikt op officiële kaarten, in Italië of internationaal.

Zie de categorie Padania van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.