Pakistaans cricketelftal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cricketelftal Pakistan
Pakistaans cricketelftal
ICC-status Test natie
Associatie Pakistan Cricket Board
Bondscoach Waqar Younis
Aanvoerder Misbah Ul Haq
Wereldkampioenschap
Optredens 10  (Eerste keer: 1975)
Beste resultaat Winnaar (1992)
ICC Champions Trophy
Optredens 6 (Eerste keer: 1998)
Beste resultaat Halve finale (2000, 2004, 2009)
Tests
Aantal Tests 356
Eerste Test oktober 1952 tegen India
Winst/Verlies 107/99
Peildatum april 2011
Bron info cricinfo.com
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het cricketelftal van Pakistan is het nationale cricketteam van Pakistan. In april 2011 staat het land zesde op zowel de wereldranglijst voor test-naties als van de ODI-landen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Pakistan speelde sinds de onafhankelijkheid in 1947 vrij snel cricket op het hoogste niveau. Op aanbeveling van India werd de teststatus in 1952 aan Pakistan toegekend, tijdens een ICC-conferentie. India had na de afscheiding van Pakistan de status van Brits-Indië behouden, en dus automatisch ook de teststatus. De eerste test match werd gespeeld in hetzelfde jaar in Delhi tegen India. India won de serie van vijf wedstrijden met 2-1. Onder Pakistan viel ook Oost-Pakistan, het tegenwoordige Bangladesh, totdat dit land zich afscheidde in 1971. Dit verklaart wel dat de eerste thuiswedstrijd van Pakistan in Dhaka (Bangladesh) werd gehouden. De overige wedstrijden in deze serie tegen India in januari 1955 werden gehouden in Bahawalpur, Lahore, Pesjawar en Karachi. Al deze wedstrijden eindigden in een gelijk spel, voor de eerste keer in de geschiedenis.

Pakistan is een groot cricketland met veel uitzonderlijk getalenteerde spelers, een probleem is echter de discipline, en de daarmee gepaard gaande wisselvalligheid. Hierdoor is het team in staat geweldige prestaties neer te zetten, maar de andere dag ver onder hun niveau te spelen. De grote rivaliteit met India zorgt er echter wel voor dat in deze wedstrijden de spanning altijd hoog is en het speelniveau tot ongekende hoogtes stijgt. Bij WK-wedstrijden tussen deze landen overal ter wereld lopen de emoties hoog op en heerst er een bijzondere sfeer in het stadion.

Successen[bewerken | brontekst bewerken]

Het grootste succes van het Pakistaanse cricketteam is ongetwijfeld de overwinning in de finale van het wereldkampioenschap 1992. Drie keer op rij werd in de halve finale van het WK verloren, de eerste twee keer van de West-Indies, die in 1979 ook kampioen werden, een de derde keer (1987) van Australië die later geen kampioen is geworden en geschorst is


Eindelijk werd in 1992 dan toch voor de eerste keer de finale bereikt. In de groepsfase was Nieuw-Zeeland het beste land en verloor alleen van Pakistan. Pakistan verloor daarentegen 3 wedstrijden en 1 werd zonder resultaat beëindigd. Als vierde en laatste land drong het door tot de halve finales, waarin het opnieuw op Nieuw-Zeeland stuitte. In deze wedstrijd werd opnieuw gewonnen, waardoor in de finale Engeland de tegenstander werd. Engeland werd met 22 runs verslagen en Pakistan was voor het eerst wereldkampioen.

In de volgende WK-toernooien bereikte Pakistan nog de kwartfinale en opnieuw de finale in 1999. De finale werd bereikt door een eerste plaats in de Super 6 en Nieuw-Zeeland werd met 9 wickets verslagen in de halve finale. Zuid-Afrika en Australië speelden in de andere halve finale bizar gelijk en door het verschil in netto run rate ging Australië door naar de finale. Australië was hierin te sterk voor Pakistan na een matige innings van Pakistan won Australië met 8 wickets.

In Azië wordt ook gespeeld om de Asia Cup, 7 keer deed Pakistan mee en met uitzondering van 1986 en 2000, werd iedere keer beslag gelegd op de derde plaats. In 1986 werd de finale verloren van Sri Lanka, maar in 2000 werd het toernooi eindelijk gewonnen door Pakistan na een overwinning op Sri Lanka. Het Asian Test Championship, is na het 1912 Triangular Tournament het enige testtoernooi met meer dan 2 deelnemende naties. Pakistan won de editie van 1998/1999 door Sri Lanka te verslaan op neutraal terrein in Dhaka.

WK 2007[bewerken | brontekst bewerken]

Op het wereldkampioenschap cricket 2007 werd Pakistan al in de eerste ronde uitgeschakeld door te verliezen van West-Indië en zeer verrassend van Ierland. De nederlaag tegen de Ieren kan worden beschouwd als de grootste verrassing op een WK cricket ooit. Een dag na die nederlaag werd de Pakistaanse coach Bob Woolmer bewusteloos in zijn hotel gevonden en overleed hij kort daarna in het ziekenhuis. Aanvankelijk werd verondersteld dat hij was gewurgd en gingen allerlei geruchten de ronde. Na uitgebreid onderzoek werd een paar maand later vastgesteld dat hij een natuurlijk dood was gestorven.[1]

Resultaten op internationale toernooien[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldkampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

1975 · Eerste ronde
1979 · Halve finale
1983 · Halve finale
1987 · Halve finale

1992 · Winnaar
1996 · Kwartfinale
1999 · Tweede
2003 · Eerste ronde

2007 · Eerste ronde
2011 · Halve finale
2015 · Kwartfinale

Wereldkampioenschap Twenty20[bewerken | brontekst bewerken]

2007 · Tweede

2009 · Winnaar

2010 · Halve finale

Overige belangrijke toernooien[bewerken | brontekst bewerken]

ICC Champions Trophy Gemenebestspelen Asia Cup Asian Test Championship Australasia Cup

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]