Paleis Noordeinde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 86.215.55.237 (overleg) op 10 mrt 2007 om 20:17. (fr)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde in Den Haag is het werkpaleis van Koningin Beatrix. Het wordt ook wel "Het Oude Hof" genoemd en was van 1813 tot 1940 de residentie van de regerend vorst. Zowel prinses Wilhelmina als prinses Juliana zijn hier geboren.

Paleis Noordeinde is rond 1533 ontstaan toen een Middeleeuwse hofstede werd verbouwd. Het werd in 1595 aangekocht door de Staten van Holland, die het aan Louise de Coligny ter beschikking stelden. Zij ging er wonen met haar zoon Frederik Hendrik. In 1609 werd het aan de Oranjes geschonken. Frederik Hendrik liet het paleis in 1640 verbouwen naar een ontwerp van de architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Na zijn dood in 1647 woonde zijn vrouw Amalia van Solms in het paleis tot haar dood in 1675. Het kwam in bezit van stadhouder Willem III. Bij zijn dood in 1702 werd het Pruisisch bezit. In 1754 verkocht koning Frederik de Grote van Pruisen Noordeinde aan Willem V. Zijn zoon woonde van 1792 tot 1795 op Noordeinde. De Fransen namen het in 1795 in beslag als oorlogsbuit. Het is sindsdien in handen van de Staat.

Koning Willem I kreeg het in 1813 ter beschikking als winterpaleis. In 1814-1817 werd het paleis verbouwd en uitgebreid. Het werd toen gezien als tijdelijk paleis. Er waren namelijk plannen voor grote Koninklijke paleizen, zowel één in Den Haag als één Amsterdam. Door toedoen van Willem I werd dit uitgesteld en werd ter vervanging van het stadhouderlijk kwartier op het Binnenhof het Oude Hof verbouwd tot Koninklijk Paleis. Er werden toen gotische elementen toegevoegd. Bij een verbouwing in 1961 zijn deze weer verwijderd. Koning Willem II woonde niet op Noordeinde; Koning Willem III weer wel. Onder zijn bewind kwamen omvangrijke wijzigingen in het interieur tot stand. In 1880 werd Prinses Wilhelmina hier geboren. Zij zou er na de dood van haar vader blijven wonen met haar moeder, Koningin Emma, en vervolgens met haar echtgenoot Prins Hendrik. In 1909 werd hun kind prinses Juliana hier geboren. Na de Tweede Wereldoorlog keerde Wilhelmina er echter niet meer terug. In 1948 werd het paleis gedeeltelijk door brand verwoest. Daarbij bleef de kostbare Indische zaal, geschenk van de Indische bevolking bij het huwelijk van de koningin in 1901, gelukkig intact, maar werden plafonds en decoratie van de balkonzaal, kleine en grote balzaal en de rode zaal in ernstige mate aangetast.

Van 1952 tot 1976 was in een vleugel het Institute of Social Studies en het Nuffic gevestigd. Na een omvangrijke renovatie vanaf 1976 is het in 1984 in gebruik genomen als werkpaleis van Koningin Beatrix.

Daarnaast werd Noordeinde gebruikt als plaats waar het publiek afscheid kon nemen van Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard. Het was op de dag van de uitvaart het vertrekpunt van de ceremoniële overbrenging van het stoffelijk overschot naar de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft. Maar ook wordt het paleis bij vrolijker gebeurtenissen gebruikt. Zo vertrekt ieder jaar vanaf hier de stoet naar de Ridderzaal op prinsjesdag. Na de rijtoer komt de familie nog even op het balkon. Daarnaast lagen hier de felicitatieregisters ter tekening na de geboortes van de prinsessen Amalia en Alexia.

Op het plein voor het paleis staat een bronzen beeld van Koningin Wilhelmina, gemaakt door de beeldhouwster Charlotte van Pallandt.

Externe links

Sjabloon:Nederlands Koninklijk paleis