Naar inhoud springen

Palimpsest (manuscript)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Codex Ephraemi Rescriptus (Bibliothèque nationale de France).

Een palimpsest is een hergebruikt stuk perkament dat een handschrift draagt. De antieke term voor een palimpsest is codex rescriptus. De bovenste laag van dit perkament (met de tekst erop) werd afgeschraapt, zodat het perkament opnieuw beschreven kon worden. Omdat perkament kostbaar was werd dit gedaan indien geen waarde meer werd gehecht aan de oorspronkelijke tekst.

Men zou verwachten dat door dit gebruik veel oude geschriften verloren zijn gegaan, maar het tegendeel is eerder waar. Vaak bleef de oorspronkelijke tekst toch nog deels zichtbaar en onder ultraviolet licht valt de ogenschijnlijk verwijderde tekst vaak nog te ontcijferen. Het is aan de kostbaarheid van het perkament en aan het hergebruik als palimpsest te danken dat veel oude geschriften bewaard gebleven zijn. Indien het perkament goedkoper was geweest, dan zou men oude documenten eenvoudig hebben vernietigd in plaats van de dragers te hergebruiken als palimpsest.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Voorkomen in de literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

In de literaire thriller Ex-Libris van de Canadese schrijver Ross King staat een palimpsest centraal.[3]

Voorkomen in film[bewerken | brontekst bewerken]

"Palimpsest" is ook de titel van een film van Matthias De Groof. Deze film heeft de SILVER FILAF-prijs gewonnen.[4] "Palimpsest" werpt een blik op het evacuatie- en renovatieproces van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (RMCA).[5] De film onthult dit proces door de lens van Billy Kalonji, de voorzitter van de organisatie van de Afrikaanse Diaspora in België (COMRAF), die een essentiële rol speelt in de renovatie-inspanningen.[5] De film biedt een perspectief op de uitdagingen en transformaties die gepaard gaan met het herdefiniëren van een museum met een koloniaal verleden, en belicht de rol van de Afrikaanse diaspora in het evoluerende culturele landschap.[5]

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Met een combinatie van scherpzinnigheid, opmerkingsgave, ervaring in de paleografie en hulp van bijvoorbeeld ultraviolet-straling kan men een palimpsest op het spoor komen. De juiste determinering van de gevonden tekst behoort tot de kerntaken van de filologie.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]