Pamela Smits

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pamela Smits
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 28 augustus 1968Bewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Discogs-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pamela Smits (Ottawa (Canada), 28 augustus 1968) is een Nederlandse celliste.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Smits groeide op in Nederland en studeerde cello bij Jiři Prchal aan het Stedelijk Conservatorium van Leeuwarden, en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jean Decroos. Daarna studeerde ze in Bloomington aan de Indiana University in de Verenigde Staten bij Janos Starker en volgde daar kamermuzieklessen bij Shigeo Neriki en György Sebök. Ze volgde verder diverse masterclasses, o.a. bij Miloš Sádlo, Saša Večtomov, Paul Tortelier, Lynn Harrel, Steven Isserlis en verschillende malen bij pianist György Sebök in Ernen, Zwitserland.

Ze speelde in Miami van 1994 tot 1997 als aanvoerder van de cellogroep van de New World Symphony onder leiding van dirigent Michael Tilson Thomas. Ze soleerde met dit orkest en diverse andere orkesten in celloconcerten van Schumann, Tschaikovski’s Rococovariaties, Haydn D groot, Boccherini Bes groot, C.Ph.E. Bach, Tartini en Händel. In 1992 speelde zij van C.P.E. Bach het celloconcert nr.3 in A groot met het Haydn Jeugd Strijkorkest olv. Ben de Ligt tijdens een tournee van 10 concerten door Nederland. In 2006 soleerde zij met het Strijkorkest Zoroaster olv. Herman Draaisma in het Eerste celloconcert (1969/1981) van de Nederlandse componist Hans Kox.

Pamela Smits maakte concertreizen naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg, Engeland, Nederlandse Antillen, Monaco, Spanje, Brazilië, Argentinië, Costa Rica, Israël, Hong Kong, Japan en de Verenigde Staten. Ze trad ook op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, het Mozarteum in Salzburg en de Meistersaal in Berlijn en op het Edinburgh Festival in Schotland. Haar repertoire is een weerspiegeling van haar brede muzikale interesses en omvat composities van barok en romantiek tot hedendaags. Haar vaste recital partners zijn de Duitse pianiste Sabine Simon en de Nederlandse pianist Maarten den Hengst.

Naast solo-optredens speelt Pamela Smits veel kamermuziek en heeft gespeeld met musici uit Amerika, Europa en Azië. Ze is de celliste en mede-oprichter van het in 2009 opgerichte Pentachord Ensemble samen met pianist Maarten den Hengst, violiste Emi Ohi Resnick, altviolist Mikhail Zemtsov en contrabassist Quirijn van Regteren Altena. Ze werkt regelmatig samen met musicologen, zoals met Dr. Albert van der Schoot, waarbij ze concerten met een lezing geeft. Het seizoen 2010/2011 organiseerde het Posthuis Theater in Heerenveen een serie van 7 concerten rondom de celliste en heeft haar ook weer voor de seizoenen daarna gevraagd de artistieke leiding op zich te nemen.

Ook is zij een zeer bevlogen pleitbezorgster van het doorgeven van kennis van het muziekvak en geeft sinds haar 16de jaar les, indertijd tot haar afstuderen als assistente van Jirí Prchal aan het Stedelijk Conservatorium Leeuwarden. In 2008 demonstreerde zij via een hogesnelheidsinternetverbinding het geven van een masterclass in samenwerking met Internet2, InHolland en de New World Symphony in Miami Beach.

Pamela Smits is de dochter van het pianistenechtpaar Greta Lang (leerlinge Cornelius Berkhout) en Ben Smits (leerling Béla Síki en Clara Haskil).

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2004: The French Cello - met pianiste/klaveciniste Sabine Simon (heruitgegeven door Universe Classics in 2011)
  • 2010: Felix Austria - met pianiste Sabine Simon (Universe Classics). Tsjechisch Hongaars repertoire.
  • 2014: All-time favourites - met pianist Maarten den Hengst.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1992: ereprijs Postbank Sweelinck Celloconcours te Amsterdam
  • 1993: Indiana University Cello Competition te Bloomington (USA).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]