Naar inhoud springen

Panna (voetbal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Look Sharp! (overleg | bijdragen) op 3 jan 2020 om 19:44. (Wijzigingen door 80.57.218.51 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 1Veertje)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een panna (Surinaams voor ‘poortje’, een verwijzing naar de voetbalterm ‘poorten’) is een beweging waarbij één voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door poort. De belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde panna is dat de poortende speler zelf balbezit houdt na zijn beweging. Daarnaast is het ook een geslaagde panna wanneer de poortende speler scoort door middel van het door de benen spelen van zijn tegenstander en een teamgenoot de bal aanneemt en scoort. Wordt de bal niet meer aangeraakt nadat deze door de tegenstander zijn benen is gespeeld dan is dit een poorting en geen panna. In het straatvoetbal dat grotendeels draait om dit soort bewegingen worden panna's gebruikt om de tegenstander buitenspel te zetten. Een panna wordt vaak als vernederend gezien voor de verdedigende speler.

Pannavoetbal

2016:Hendrik Ploegaert uit Castricum haalde de kwartfinale van het Open Panna kampioenschap

Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal op een klein veldje waarbij 1 tegen 1 tot 5 tegen 5, maar bij voorkeur 2 tegen 2 spelers, door middel van behendige voetbaltrucs proberen de tegenstander af te troeven. Een groot verschil met het standaard voetbalspel is, dat er geen regels zijn en de bal niet uit kan gaan of achter kan raken. Een veel gebruikte manier van uitspelen of passen is het spelen van de bal via de muur of het hek aan de zijkanten van het veld en achter de doelen.

Straatvoetbal en pannavoetbal hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Ook zijn er inmiddels meerdere eventbureaus waar de sterren van het straatvoetbal geboekt kunnen worden voor events.