Panspermie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Panspermie

De hypothese van panspermia of panspermie houdt in dat het leven verspreid in het heelal voorkomt, en dat het leven op Aarde niet op de Aarde zelf is ontstaan. Het leven op Aarde is het gevolg van een "besmetting" met organismen uit de ruimte. Het leven op Aarde kent sindsdien wel zijn eigen geschiedenis (evolutie).

Er zijn nauwelijks aanwijzingen die deze hypothese kunnen tegenspreken of bevestigen. Er is op dit moment geen leven buiten de Aarde bekend. Ook op Mars is nog geen bewijs gevonden voor de aanwezigheid van leven, nu of in het verleden.

De hypothese van panspermia gaat er dus vanuit dat het leven op Aarde niet op deze planeet zelf ontstaan is, maar afkomstig is van een andere plek in het heelal. Daarmee is er in deze hypothese, net als in bijvoorbeeld de hypothese van de abiogenese echter nog geen pasklaar antwoord op de vraag hoe en waar het leven precies ontstaan is.

Uitgesloten is panspermia ook niet. Het is bekend dat bacteriën ruimtereizen kunnen overleven. Het veelgeciteerde voorbeeld van de bacterie die in 1967 per ongeluk met de Surveyor 3 naar de Maan werd gebracht en daar ruim twee jaar overleefde is echter in 2011 weerlegd.[1]

Van de meercellige beerdiertjes, die tot het dierenrijk behoren, is aangetoond dat ze in de ruimte enige tijd kunnen overleven en, puur hypothetisch, interstellair zouden kunnen reizen wanneer ze zijn opgesloten in een (ijs)komeet.[2] Het is echter de vraag of dit ook praktisch geldt voor interstellaire reizen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]