Pantserkruiser Potjomkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Броненосец Потёмкин
Pantserkruiser Potjomkin
Vintage Potemkin.jpg
Regie Sergej Eisenstein
Producent Jakov Blioch
Scenario Nina Agadzjanova
Nikolaj Asejev
Sergej Eisenstein
Sergej Tretjakov
Hoofdrollen Aleksandr Antonov
Vladimir Barski
Grigori Aleksandrov
Muziek Edmund Meisel
Montage Sergej Eisenstein
Cinematografie Vladimir Popov
Edoeard Tisse
Distributie Goskino
Première 21 december 1925
Genre Drama
Speelduur 75 minuten
Taal Russisch (tussentitels)
Land Vlag van Sovjet-Unie (1980-1991) Sovjet-Unie
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Pantserkruiser Potjomkin[1] (Russisch: Броненосец Потёмкин, Bronenosets Potjomkin) is een zwart-wit stomme film uit de Sovjet-Unie uit 1925, die geregisseerd is door Sergej Eisenstein en geproduceerd door Mosfilm. Het verhaal van de film, geschreven door Eisenstein en Sergej Tretjakov, is een gedramatiseerde versie van de opstand op de pantserkruiser Potjomkin in 1905.

Eisenstein gebruikte deze film om te experimenteren met montage, zodat de film een zo groot mogelijke emotionele invloed op het publiek zou hebben. Zijn experiment was zo succesvol, dat Joseph Goebbels zich zeer lovend uitliet over de film, die overigens wel verboden werd in nazi-Duitsland; ook in andere westerse landen is deze film enige tijd verboden geweest.

Trappenscène[bewerken]

Verreweg de beroemdste scène is de slachting op de trappen naar de haven van Odessa, door het tsaristische leger. In deze scène marcheren de soldaten de trappen af, terwijl ze de opstandelingen en bevolking genadeloos neerschieten en neersabelen. Om extra drama aan deze scène toe te voegen liet Eisenstein een kinderwagen met baby erin de trap afrollen nadat de moeder door een kogel is getroffen. Deze scène heeft internationaal grote invloed gehad op filmers - onder meer op de Duitse Leni Riefenstahl[bron?] - en is vaak aangehaald in andere films, waaronder Amerikaanse producties als The Godfather, The Untouchables en Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith.

Externe link[bewerken]