Paramahansa Yogananda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paramahansa-Yogananda-Signature-Transparent.png

Paramahansa Yogananda (Bengaals: परमहंस योगानं‍), eigenlijk: Moekoenda Lal Gosh (Gorakhpur (Bengalen), 5 januari 1893 - Los Angeles, 7 maart 1952), was een yogaleermeester en een generatiegenoot van Jiddu Krishnamurti. Swami Yogananda volgde zijn opleiding in de traditie die werd geïnitieerd door de Babaji.

Een Indiase boekhouder, die in dienst was van het Engelse leger in India, Lahiri Mahasaya, ontmoette deze Babaji tijdens een retraite in de bergen van de Himalaya, en vond zo zijn goeroe. Hierna startte Mahasaya zelf een carrière als goeroe, beschreven door Yogananda in zijn Autobiografie van een Yogi. Een discipel van Mahasaya was Swami Yoekteshwar, die uiteindelijk leermeester werd van de nog jonge Yogananda. In 1920 vertrok Yogananda op instigatie van zijn leermeester naar Amerika waar hij zijn kriya yoga introduceerde. Zijn betekenis ligt vooral in het populariseren van deze yogatechniek in het westen.

Externe links[bewerken]

Portal.svg Portaal Yoga
Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Autobiography of a Yogi op de Engelstalige versie van Wikisource.