Paramotor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paramotor

Een paramotor of gemotoriseerd glijscherm is een luchtvaartuig dat bestaat uit een glijscherm, ook wel parapente of paraglider genoemd, een soepele uit stof gemaakte vleugel waarmee zweven mogelijk is, samen met een motor die ofwel op de rug van de piloot gedragen wordt of geplaatst is op een onderstel op drie of vier wielen (ook trike genoemd).

Het glijscherm is uitgevoerd in een dubbele laag stof met aan de voorzijde inlaatopeningen. Door het scherm voorwaartse snelheid te geven zorgt de instromende lucht in deze inlaatopeningen dat het scherm zijn vleugelvorm krijgt. De gebruikte motoren zijn in het algemeen 2-takt motoren omdat deze lichter zijn dan 4-takt motoren. Deze sport wordt paramotorvliegen genoemd.

In tegenstelling tot glijscherm-vliegen waarbij je dynamische winden (hellingswinden) of thermische winden moet hebben om te kunnen stijgen en waar je meestal vertrekt vanaf een helling of door middel van een lier, is het opstijgen van een horizontaal terrein perfect mogelijk met de paramotor.

Je kunt hier spreken van een volwaardig vliegend tuig omdat het perfect bestuurbaar is en zowel kan stijgen, dalen als horizontaal blijven.

Commons heeft mediabestanden in de categorie Powered paragliding.