Naar inhoud springen

Park de Wezenlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie ook Wezenlanden voor de buurt waar het park in ligt.
Park de Wezenlanden
Park de Wezenlanden in 2011
Type Stadspark/evenemententerrein
Locatie Zwolle, Nederland
Coördinaten 52° 30′ NB, 6° 7′ OL
Oppervlakte 21,2 ha
Beheerder Gemeente Zwolle
Monumentstatus Nee

Park de Wezenlanden of Wezenlandenpark, is een gedeelte van de wijk Assendorp en ligt in buurt Wezenlanden in Zwolle. Het gebied ligt tussen het Groot Wezenland, het kanaal Zwolle-Almelo en de oude Assendorperdijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wijkgedeelte heeft zijn naam te danken aan het feit dat de grond op 13 december 1591 werd toegewezen aan de weesmeesters van Zwolle. Tot 1932 was dit drassig land dat onder invloed stond van de getijdenwerking in de Zuiderzee. Met de indamming van deze zee, verdween deze getijdenwerking en kon een start worden gemaakt met het bouwrijp maken van de grond. In 1950 verscheen de eerste bebouwing naar een ontwerp van de stedenbouwkundige Samuel Josua van Embden. Eerdere plannen van Willem Marinus Dudok werden als onrealistisch bestempeld en door het gemeentebestuur van tafel geveegd. Tussen 2006 en 2011 werd het park grondig gerenoveerd, zo werd er een bloementuin aangelegd, een nieuwe skatebaan, een nieuw basketbal- en panna veldje. Tevens werden de contouren van het park ook aangepast en werd de dijk langs het park met 40 cm opgehoogd.

Park[bewerken | brontekst bewerken]

Het Wezenlanden park is het drukst bezochte park van Zwolle. Jaarlijks wordt hier het Bevrijdingsfestival Overijssel, het grootste bevrijdingsfestival van Nederland, gehouden met ruim 150.000 bezoekers. Verder zijn er nog een aantal andere jaarlijkse festivals zoals het Ballonnenspektakel, CityMoves en Graspop. Het is ook de plaats waar circussen hun tent opzetten als ze Zwolle aandoen.[1]

Door de indeling van het park is het een echt stadspark. Er zijn onder andere een kinderboerderij met speeltuin, de grootste skatebaan van Zwolle, een basketbalveld, het panna voetbalveld en veel wandelpaden. Diverse scholen hebben hier in de zomer wekelijks hun gymlessen en er zijn altijd sportende, wandelende of relaxende mensen te vinden.

Panorama van Park de Wezenlanden tijdens de huldiging van PEC Zwolle na de bekerwinst in 2014
Panorama van Park de Wezenlanden tijdens de huldiging van PEC Zwolle na de bekerwinst in 2014

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]