Naar inhoud springen

Potgietersingel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Potgietersingel
Park Potgietersingel
Type stadspark
Locatie Zwolle
Coördinaten 52° 31′ NB, 6° 5′ OL
Oppervlakte 1,2 ha
Opening 19e eeuw

De Potgietersingel is een park in de stad Zwolle. Het park is aangelegd in het begin van de negentiende eeuw op voormalige vestingwerken, uit de zeventiende eeuw.[1] Het park is vernoemd naar de in Zwolle geboren schrijver-dichter en De Gids-redacteur Everhardus Johannes Potgieter.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het park ligt aan de zuidkant van de binnenstad van Zwolle, wat het ideaal maakt als stadspark, zo kan men op warme dagen van het grasveld genieten. Het park is 1,2 hectare groot, maar ondanks zijn geringe grootte is dit het derde-drukst-bezochte park van Zwolle. De diversiteit aan bezoekers zorgt voor deze hoge uitkomst. Van andere stadsparken werd vooral gebruikgemaakt door omwonenden, wat bij de Potgietersingel niet het geval is.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de westzijde is het park dicht begroeid en aan de oostzijde is het meer open, zo heeft het daar meer grasvelden. In 2006-2007 zijn de beplanting en paden vernieuwd, met de bedoeling dat het geheel wat 'romantischer' werd.[2]

Aan de Potgietersingel bevinden zich verschillende monumentale gebouwen uit de 19de eeuw, waaronder het vroegere Paleis van Justitie uit 1841 (sinds 2005 Museum de Fundatie) en de Villa Suikerberg uit 1876/1891.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Potgietersingel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.