Parkbosbruggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Parkbosbruggen zijn twee fiets- en wandelbruggen in het zuiden van Gent op de gebundelde fietssnelweg F7 (Gent-Kortrijk) en F45 (Gent-Oudenaarde-Kortrijk). De twee bruggen geven ook fietsers en wandelaars uit Gent toegang tot het Parkbos. Ze liggen in elkaars verlengde op het vroegere tracé (voor 1913) van de spoorlijn Gent-Kortrijk, en zijn in juni 2018 geopend.

André Denysbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De André Denysbrug leidt de fietssnelweg over de Ringvaart en de R4. Ze is genoemd naar André Denys, gouverneur van Oost-Vlaanderen, en in die functie ook trekker van het dossier van het Parkbos en deze fietsbruggen.[1]

Zoé Borluutbrug[bewerken | brontekst bewerken]

De Zoé Borluutbrug leidt de fietssnelweg over de autosnelweg E40. Deze brug heeft een spiraalhelling om de aanloophelling in de Leebeekstraat in te passen. Ze is genoemd naar Zoé Borluut, de eigenares die het kasteeldomein Scheldevelde wegschonk, en waar ondertussen een rusthuis en OCMW-diensten van De Pinte zijn[2]. Dit domein Scheldevelde is rond 2016 één van de 'toegangspoorten' van het Parkbos geworden.

Tijdens de planningsfase van deze fietsbruggen was er gedurende jaren protest van buurtbewoners van de tussenliggende straat.