Naar inhoud springen

Spanjeveerbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Spanjeveerbrug
Spanjeveerbrug
Algemene gegevens
Locatie Mendonk (Gent)
Coördinaten 51° 9′ NB, 3° 49′ OL
Overspant Moervaart
Lengte totaal 67,06 m
Breedte 3,75 m
Doorvaarthoogte 5,17 m
Langste overspanning 24,38 m
Beheerder De Vlaamse Waterweg
Bouw
Ingebruikname 1977
Architectuur
Type baileybrug
Materiaal metaal
Spanjeveerbrug (België)
Spanjeveerbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Spanjeveerbrug is sinds 1977 een baileybrug over de Moervaart in Mendonk, een deelgemeente van de Belgische stad Gent. De brug is ruim 67 meter lang en gebouwd op tweemaal twee houten vakwerkpijlers en is slechts één rijvak breed. De brug verbindt de twee helften van Mendonk op de beide oevers van de Moervaart.

Aan beide zijden van de brug werd een balk boven de weg geplaatst op 2,30 m hoogte. Daardoor kunnen enkel auto's, fietsers en voetgangers de brug gebruiken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar van 1977 werd deze voorlopige baileybrug gebouwd door de genietroepen van Burcht. De brug werd voor het verkeer geopend op 1 april 1977 voor een maximumgewicht van 2,5 ton. Op 31 maart 1977 maakte veerman De Vilder de laatste overtocht met de veerpont van Mendonk.[1] In november 2022 raakte bekend dat naast de plannen en de bestaande vergunning voor een definitieve, betonnen brug na 2024, de wegbeheerder (Vlaams Gewest) ook nog een fietsdoorgang onder de brug onderzocht, voor een fietsverbinding langsheen de Moervaart.