Partieel molair volume

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is de huidige versie van de pagina Partieel molair volume voor het laatst bewerkt door FakirNL (overleg | bijdragen) op 1 jul 2014 22:05. Deze URL is een permanente link naar deze versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Het molair volume van een thermodynamisch systeem met twee componenten (A en B). Voor een compositie XA = 0,55 + XB = 0,45, zijn vA en vB de partiële molaire volumes van A en B respectievelijk. Het verschil in molair volume dat door mengen van de componenten wordt veroorzaakt (ΔVmengen) is een functie van de molfracties van A en B. Bij een pure compositie van XA = 1,0 of XB = 1,0 is het molair volume gelijk aan het molair volume van de pure component (V°A of V°B). Bij andere samenstellingen zijn de partiële molaire volumes kleiner.

Het partieel molair volume is een begrip uit de fysische chemie en thermodynamica. Het partieel molair volume is in een systeem met meerdere componenten, zoals een oplossing of legering, het (theoretische) aandeel dat een bepaalde component heeft in het volume. Omdat in oplossingen de moleculen van de verschillende componenten onderling aantrekkingskracht uitoefenen, is het totale volume van een oplossing meestal kleiner dan de opgetelde volumes van de verschillende componenten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]