Pastoor van Arskerk (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastoor van Arskerk (Eindhoven)
Plaats Eindhoven
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 51° 28′ NB, 5° 28′ OL
Gebouwd in 1929
Gewijd aan Pastoor van Ars
Monumentale status gemeentelijk monument
Architectuur
Architect(en) Beek, M.H.J. van
Toren ja, boven het koor
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Pastoor van Arskerk (ook: Heilige Joannes Vianneykerk) is een voormalige rooms-katholieke parochiekerk aan het Pastoor van Arsplein 11 in de buurt Barrier, deel uitmakend van het Eindhovense stadsdeel Woensel.

Geschiedenis[bewerken]

De kerk werd gebouwd in 1929. Architect was Martinus van Beek. Op 30 juli 1939 werd een groot deel van het dak weggerukt door een cycloon. Dit werd hersteld. Op 12 mei 2002 werd de laatste dienst in deze kerk gehouden, waarna ze werd onttrokken aan de eredienst. Uit het gebouw werd het orgel, het altaar en de kerkbanken verwijderd en de kerk deed vervolgens tijdelijk dienst als atelierruimte, totdat een definitieve herbestemming zou worden gevonden. In 2005 werd het gebouw verkocht aan de woningcorporatie "Woonbedrijf", welke doende was de gehele omliggende buurt te renoveren. De corporatie bouwde de binnenruimte van de kerk om tot opvang- en gezondheidscentrum, met behoud van het uiterlijk en de hoofdstructuur van de binnenruimte.

Gebouw[bewerken]

De kerk is in modern-neogotische stijl gebouwde zaalkerk, waarbij het enorme zadeldak opvalt. De robuuste, vlakopgaande, rechthoekige bakstenen toren bevindt zich achter het koor. Deze is gedekt met een schilddak.

Het gebouw is geklasseerd als gemeentelijk monument.

Externe links[bewerken]