Patattenmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Patattenmolen
Patattenmolen
Basisgegevens
Plaats OpstalBewerken op Wikidata
Bouwjaar 18de eeuwBewerken op Wikidata
Monumentstatus beschermd erfgoedBewerken op Wikidata
Externe link(s)
Belgische Molendatabase
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Patattenmolen is een windmolenrestant in de tot de Oost-Vlaamse gemeente Buggenhout behorende plaats Opstal, gelegen aan Krapstraat 159.

Deze ronde stenen molen van het type grondzeiler fungeerde als korenmolen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De molen werd gebouwd op een akker waar vele jaren daarvoor de eerste aardappelen in Buggenhout werden verbouwd, vandaar de naam van de molen. De molen werd gebouwd ergens tussen 1797 en 1801.

In 1864 werd het oude molenaarshuis door een nieuw vervangen. In 1869 werd de molenromp met een cilindrisch gedeelte verhoogd, teneinde meer wind te vangen, en ook werd een molenbelt opgeworpen.

In 1914 werd de molen zwaar beschadigd bij beschietingen door het Duitse leger. In 1921 werd een dieselmaalderij in de molen gevestigd. Later kwam er een elektromotor waarmee nog tot 1975 gemalen werd. De molen werd aangekocht door de gemeente en in de jaren '90 van de 20e eeuw werd hij gerestaureerd. In 1998 werd de molen met de omgeving ervan geklasseerd als dorpsgezicht. Het geheel kreeg een sociaal-culturele bestemming met een vergaderruimte in het molenaarshuis, een gebouw van de chirobeweging en een gebouw voor de bibliotheek. Daarnaast is er de mechanische maalderij met inventaris. In 2014-2015 werd de molenromp gerestaureerd.