Pattie Boyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pattie Boyd (Liverpool, 2018)

Patricia Anne "Pattie" Boyd (Taunton, Somerset, Engeland, 17 maart 1944) is een voormalig model dat vooral bekend werd door haar huwelijken met ex-Beatle George Harrison en met gitarist Eric Clapton. Er zijn meerdere songs die zijn geïnspireerd op Boyd. Harrison schreef voor haar de Beatles-klassieker Something en Clapton schreef zowel Layla als Wonderful Tonight. Clapton zou tijdens hun huwelijkscrisis nog een aantal minder flatteuze songs over Boyd schrijven zoals The Shape You're In over haar alcoholverslaving.

Muze[bewerken]

Harrison leerde Boyd kennen op de set van de Beatles-film A Hard Day's Night. Op 21 januari 1966 trouwden zij. Harrisons vriend Eric Clapton werd na een tijdje verliefd op Boyd. Hij verklaarde later dat het liefde op het eerste gezicht was. Om Boyds aandacht te trekken zou Clapton drie maanden een liefdesrelatie aangaan met Boyds zus Paula.

Tijdens haar huwelijk met Harrison vonden er een aantal amoureuze ontmoetingen met Clapton plaats. Clapton schreef Layla naar aanleiding van een boek dat hij had gelezen waarin de Perzische Layla werd aanbeden door Manjun. Manjun werd tot waanzin gedreven door zijn liefde voor de onbereikbare Layla. Dat was precies zoals Clapton zijn liefde voor Boyd beleefde. Nadat Clapton het nummer liet horen aan Paula, Boyds zus, raakte ze overstuur en verliet Clapton. Ze besefte dat het over Pattie ging.

Boyd was verward door de passionele aanbidding van Clapton. Hoewel ze genoot van de amoureuze ontmoetingen met Clapton, voelde ze zich enorm schuldig tegenover Harrison. Toen ze aangaf Clapton niet meer te willen zien en voor Harrison te kiezen, ging Clapton zich te buiten aan zijn heroïne-verslaving.

Tijdens een feest bij zijn manager in 1974 vertelde Clapton aan Harrison dat hij verliefd was op Boyd. Harrison, die in die tijd een spirituele weg bewandelde, zei tegen Clapton dat hij het prima vond en moest doen wat hij niet laten kon. Tevens gaf Harrison aan de toenmalige vriendin van Clapton wel te zien zitten. Boyd was van deze situatie enorm overstuur en vertrok huiswaarts met Harrison.

Boyd zou snel daarop Harrison verlaten en deel uit gaan maken van het gezelschap waarmee Clapton op tournee ging.

Ondanks alles bleven Clapton en Harrison vrienden en Harrison gaf tijdens een gesprek bij Clapton thuis aan dan maar van Boyd te scheiden, waarna Clapton aangaf dan maar met haar te moeten gaan trouwen. De scheiding met Harrison werd in 1977 uitgesproken en een jaar later trouwden Boyd en Clapton. Het huwelijk zou voortduren tot 1988 en vele pieken maar vooral dalen kennen, met name als gevolg van de alcoholverslaving van beiden.

Fotografie[bewerken]

Van 1991 tot 2005 was Boyd samen met Bob Weston. Boyd is een verdienstelijk fotografe die in juni 2006 te Los Angeles een tentoonstelling presenteerde met foto's over haar periode met Harrison en Clapton, genaamd Through the Eyes of a Muse.

Jennie Boyd[bewerken]

Boyds tweede zus Jennie Boyd is eveneens inspiratie geweest voor een popklassieker: Jennifer Juniper van Donovan. Jennie is getrouwd geweest met Mick Fleetwood van Fleetwood Mac en heeft geholpen met de lancering van de Apple-boetieks van The Beatles.