Paul Marcinkus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paul Casimir Marcinkus
Paul Marcinkus, jaartal onbekend
Paul Marcinkus, jaartal onbekend
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 15 januari 1922
Plaats Cicero (Illinois)
Overleden 21 februari 2006
Plaats Sun City (Arizona)
Wijdingen
Priester 3 mei 1947
Bisschop 6 januari 1969
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Paul Casimir Marcinkus (Cicero (Illinois), 15 januari 1922Sun City (Arizona), 21 februari 2006) was een Amerikaanse aartsbisschop en bankier.

De ouders van Marcinkus waren immigranten uit Litouwen. In 1947 werd hij in Chicago tot priester gewijd. In 1952 kreeg hij een functie bij het Vaticaan en in 1969 werd hij tot titulair aartsbisschop van Horta gewijd. In de jaren zestig fungeerde hij vanwege zijn rijzige en gespierde gestalte als een soort onofficiële lijfwacht van paus Paulus VI, waaraan hij de bijnaam De Gorilla ontleende.

Marcinkus leidde van 1971 tot 1989 de Vaticaanse Bank. Door deze positie en omdat hij een vertrouweling was van paus Paulus VI gold hij als een van de machtigste personen binnen het Vaticaan. In 1989 moest hij zijn ambt neerleggen vanwege een financieel schandaal dat zich bij de bank had voorgedaan. Marcinkus sprak de beschuldigingen tegen. Daar hij dankzij het Vaticaan onschendbaarheid genoot kon de Italiaanse justitie hem niet arresteren. Na dit schandaal was hij werkzaam in het Amerikaanse bisdom van Phoenix.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]