Pauselijke Academie van Sint Thomas van Aquino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maniëristisch front van de Casino di Pio IV

De Pauselijke Academie van Sint Thomas van Aquino (Italiaans: Pontificia Accademia di San Tommaso di Aquino), is een rooms-katholieke, bij de Pauselijke Raad voor de Cultuur – en via deze bij de Romeinse Curie – aangesloten academie die tot doel heeft in de geest van Thomas van Aquino de harmonie van geloof en rede, van theologie en wijsbegeerte te onderzoeken en te beschrijven. Van de academie gingen belangrijke impulsen ter stimulering van het neothomisme uit.

Geschiedenis[bewerken]

De Academie is onder de naam Romeinse Academie van Sint-Thomas van Aquino op 8 mei 1880 door paus Leo XIII gesticht.[1] De oprichting paste binnen het streven van Leo XIII om de theologie en filosofie van Thomas van Aquino tot grondslag van het katholieke denken te maken, zoals hij dit op 4 augustus 1879 verwoord had in de encycliek Aeterni patris.[2] De Academie is ruim vijftig jaar later door paus Pius XI (op 10 januari 1934) vernieuwd en van naam veranderd, en zij heette sindsdien Pauselijke Academie van Sint-Thomas van Aquino en de Katholieke godsdienst.

Ten slotte heeft paus Johannes Paulus II in een motu proprio van 28 januari 1999, getiteld Inter Munera Academiarum, de statuten en de naam van de Academie vernieuwd en daarmee haar doel en bestaan bevestigd en uitgelegd. Hij deed dit in de geest van de Encycliek Fides et Ratio. De naam van de Academie luidt sinds 1999: Pauselijke Academie van Sint Thomas van Aquino.

Vanaf de vernieuwing in 1999 tot 2005 was de Spaanse dominicaan Abelardo Lobato president van de Academie. Hij werd opgevolgd door Prof. Dr. Edward Kaczynski, O.P. (2005-2008). Sinds 2008 was Prof. dr. Lluís Clavell (Opus Dei) president van de Academie. Op 6 november 2014 werd de Franse dominicaan Serge-Thomas Bonino benoemd tot zijn opvolger. De Academie heeft haar zetel in de Casina Pio IV, een Villa uit de late Renaissance, gelegen in de Vaticaanse tuinen, waar éénmaal per jaar in de maand juni de algemene vergadering van de Academie bijeenkomt ter bestudering van een thema uit het denken van Thomas van Aquino.

Na het overlijden van Jan A. Aertsen (1938-2016) telt de Academie drie Nederlandstalige leden: uit Nederland Leo Elders en uit Vlaanderen Carlos Steel en Robert Wielockx.