Pauselijke Raad voor de Leken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stanisław Rylko, president van de Raad

De Pauselijke Raad voor de Leken (lat: Pontificium Consilium pro Laicis) is een instelling van de Romeinse Curie. Deze raad is verantwoordelijk voor alle aangelegenheden die te maken hebben met de positie van leken binnen de Katholieke Kerk. Gedacht kan daarbij worden aan het Lekenapostolaat, maar ook aan aangelegenheden die te maken hebben met pastoraal werkers.

De raad werd op 6 januari 1967 bij motu proprio (Catholicam Christi Ecclesiam) als voorlopige voorziening ingesteld door paus Paulus VI. In 1976 werd de raad - eveneens bij motu proprio (Apostolatus Peragendi) een vast dicasterium binnen de Romeinse Curie. In zijn apostolische constitutie Pastor Bonus heeft paus Johannes Paulus II de taakomschrijving van de Raad nader toegespitst. De taakstelling van de Raad is daar als volgt omschreven:

Aanhalingsteken openen

1

Aanhalingsteken sluiten

. Het komt de raad toe de leken erop te wijzen en te motiveren, dat zij aan het leven en de missie van de Kerk op hun eigen wijze deelnemen, zowel individueel als in verenigingen, en vooral dat zij hun bijzonder ambt vervullen, om de zaken van het tijdelijke met de evangelische geest te doordringen. 2. De raad bevordert de samenwerking van leken in het catechetisch onderricht, in het liturgisch leven en door werken van barmhartigheid, van caritas en van de sociale beweging. 3. De raad organiseert en bestuurt internationale bijeenkomsten en andere ondernemingen, die het apostolaat van de leken aangaan.[1]

De huidige voorzitter van de Raad is Monseigneur Stanisław Rylko. Secretaris is Monseigneur Josef Clemens. De Raad wordt bijgestaan door een adviesraad van kardinalen.

Lijst van voorzitters[bewerken]

Periode Naam Opmerkingen
1967-1976 Maurice Roy
1976-1984 Opilio Rossi
1984-1996 Eduardo Pironio
1996-2003 James Francis Stafford
2003-heden Stanisław Rylko

Externe links[bewerken]