PePijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2019 om 23:39. (RonnieBot heeft de pagina Gebruiker:Pvt pauline/nll/PePijn hernoemd naar PePijn zonder een doorverwijzing achter te laten: Artikel ter beoordeling terug naar de hoofdnaamruimte, conform verzoek van de gemeenschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Theater PePijn

PePijn is de naam van een theater in Den Haag dat zich heeft toegespitst op cabaret, stand-up comedy en kleinkunst.

De theatergroep

Paul van Vliet studeerde in Leiden, en heeft in 1957 samen met Floor Kist het Leidsch Studenten Cabaret opgericht. Toen ze Liselore Gerritsen in een café hoorden zingen, hadden ze de zangeres voor hun groep gevonden. Paul van Vliet schreef veel teksten en muziek zelf, maar er zijn ook veel teksten geschreven door Floor Kist. De muziek was vaak van Kai van Oven of Jules de Corte. In 1960 ging de groep uit elkaar, want er moest ook gestudeerd worden. Paul van Vliet studeerde in 1963 af, Floor Kist werd na zijn studie diplomaat.

In 1964 richtte Paul van Vliet met Liselore, inmiddels zijn echtgenote, en Ferd Hugas en de pianist Rob van Kreeveld de cabaretgroep PePijn (1964-1970) en het theater PePijn op. De theatergroep viel na zeven jaar uiteen en in 1971 startte Paul van Vliet zijn solocarrière, met PePijn als thuisbasis.

Het theater

Op 18 december 1964 opende burgemeester Kolfschoten het theater PePijn van Paul van Vliet met de woorden: "La Reine est morte, vive le petit prince" want enkele uren eerder was het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen afgebrand.

Het theater is gevestigd in een oud pakhuis aan de Nieuwe Schoolstraat in Den Haag, op loopafstand van het Lange Voorhout en heeft 100 plaatsen. In het begin was er geen personeel, de cabaretiers zorgden voor de kaartverkoop en de garderobe en ontvingen zelf de bezoekers. Door deze ongedwongen sfeer werd het theater het podium waar gevestigde cabaretiers en jonge talenten hun try-outs hielden, zoals Youp van 't Hek, Hans Liberg, Herman Finkers en Jack Spijkerman. Het staat bekend als 'de huiskamer voor alle cabaretiers'. Op het programma staan cabaret, stand-upcomedy, muziektheater, jeugdtheater en klassieke muziek. In het theater worden ook veel kindervoorstellingen gegeven.

PePijn werkt samen met Theater Diligentia.

Discografie

Albums

  • 196X - Cabaret PePijn - 12"-lp - Philips - PL 12713

Fotogalerij