Herman Finkers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herman Finkers
Herman Finkers
(geïnterviewd in De Wereld Draait Door, 2018)
Volledige naam Hermenegildus Felix Victor Maria Finkers
Geboren 9 december 1954
Almelo, Nederland
Medium cabaret
Nationaliteit Nederlandse
Jaren actief 1979-2000
2004-heden
Bekendste werk EHBO is mijn lust en mijn leven
Kalm aan en rap een beetje
Meisje van de Slijterij
Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig
Geen spatader veranderd
Na de pauze
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers (Almelo, 9 december 1954) is een Nederlandse cabaretier en zanger uit Twente die bekendstaat om zijn droogkomische stijl. Hij was actief tussen 1979 en 1999, trok zich in 2000 uit het theater terug en keerde daar in 2007 terug met zijn voorstelling Na de pauze.

Cabaretcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Finkers doorliep in zijn geboorteplaats Almelo de hbs. Zijn cabaretcarrière startte op ongebruikelijke wijze toen hij zijn stotteren tot handelsmerk verhief. Zijn eerste programma heette Op Zwart Zangzaad, genoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging waarvan zijn broer Wilfried oprichter en voorzitter was.

In 1979 won Finkers de tweede prijs op het Delftse Cameretten-festival alsmede de publieksprijs en persoonlijkheidsprijs. In weerwil van de destijds heersende cabaretmores, die vooral geëngageerd cabaret voorschreven, blonk Finkers uit met grappen en kwinkslagen. De selectiecommissie had zich blauw gelachen bij een optreden van Finkers, maar twijfelde aanvankelijk of de show nog wel cabaret was.[1]

Tot het einde van de jaren 90 volgde het ene programma na het andere met veel succes, eerst vooral in het noorden en oosten van het land, maar later in het hele land. Vanaf 1987 werd hij bijgestaan door zijn broer Wilfried, die meehielp met het bedenken van materiaal en veel werkzaamheden achter de schermen deed. Ook had Wilfried zelf een kleine rol in de voorstellingen, steevast als een stuntelige schlemiel. Aan zijn laatste show Na de pauze nam Wilfried geen deel meer, ook niet achter de schermen.

In 2000 stopte Finkers voorlopig als cabaretier omdat, zoals hij zelf zei, "de pruimen op waren". De nieuwsgierigheid was weg en de inspiratie ontbrak. Kort daarna werd hij ook ziek, waardoor zijn terugkomst naar het theater voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Hij had een relatief milde vorm van chronische lymfatische leukemie (CLL) ontwikkeld.

In 2005 gaf hij aan dat hij weer bezig was met het schrijven van een tiende voorstelling, maar dat het van zijn herstel zou afhangen of hij deze voorstelling ook nog daadwerkelijk zou gaan opvoeren. In 2006 bevestigde Finkers in een uitzending van Kruispunt dat hij inderdaad bezig was met zijn nieuwe programma.

Finkers is in 2007 weer gaan optreden. In april vond in Hardenberg, in besloten kring, een try-out plaats met de werktitel Na de pauze.[2] Dit was een 'blind date', omdat de bezoekers niet wisten wie er kwam optreden en met welk programma. Na de pauze ging in oktober 2007 in première en kreeg veel positieve recensies.

In maart 2012 verscheen zijn bundeling van beste conferences: De cursus "Omgaan met teleurstellingen” gaat wederom niet door.

In februari 2015 bracht Finkers Koo wit de floo (een verbastering van 'Go with the flow') als carnavalssingle uit. Het lied gaat over Finkers' geboortestad Almelo. Het tweede nummer op de single is Het Almelo's Volkslied.

Op 1 mei 2015 kwam het grotendeels in het Twents gesproken/gezongen album Koo Wit De Floo in Almelo uit, dat alleen liedjes over Almelo bevat en de bekende "Stoplichtconference" (Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen). Dit album is geproduceerd door Daniël Lohues, net als Finkers' vorige album (Liever dan Geluk). Ook de eerder genoemde liedjes Koo wit de floo en Het Almelo's Volkslied staan op het album.

Finkers nam in 2015 voor de VARA de oudejaarsconference voor zijn rekening.[3] Ter voorbereiding deed hij meerdere try-outs in verschillende theaters. Op 29, 30 en 31 december presenteerde hij de oudejaarsconference in de Leidse Schouwburg. De voorstelling van 31 december werd live op de Nederlandse televisie uitgezonden.[3] Maar liefst 3,03 miljoen kijkers stemden van begin tot het eind op de oudejaarsconference af. Dat was het hoogste aantal kijkers sinds 2002, toen de VARA Youp van 't Hek bracht met Youp Speelt Youp.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Finkers' humor is vaak droog: hij gebruikt vaak woordgrappen, omgekeerde logica en visuele grappen. Hij gaat zelden in op de actualiteit. In vergelijking met sommige andere cabaretiers is zijn tempo laag.

In zijn beginjaren bestonden de shows van Finkers vooral uit losse verhaaltjes, nieuwsberichten, telefoongesprekken en one-man-sketches en maakte hij nauwelijks gebruik van decor: een rood gordijn was vaak zijn enige achtergrond. In latere shows werden de decors uitgebreider, hoewel er nog steeds geen decorstuk was waar geen visuele truc mee werd uitgehaald. Ook verscheen er hier en daar een rode draad in zijn voorstellingen, die vooral in zijn show Kalm aan en rap een beetje duidelijk herkenbaar is.

Finkers heeft enkele keren samengewerkt met Brigitte Kaandorp, die een vergelijkbare stijl in haar cabaret heeft. Samen maakten ze in 1990 de hitsingle Duet en in de show Geen spatader veranderd uit 1995 had hij met haar ogenschijnlijk een live-verbinding om een erotisch duet te zingen.

Rooms-katholicisme[bewerken | brontekst bewerken]

Finkers wordt sinds zijn jeugd gekenmerkt door een grote aanhankelijkheid aan zijn rooms-katholieke geloof.[4] Hij was in zijn jeugd misdienaar in de Almelose Sint-Egbertuskerk en was er trots op de Latijnse antwoorden allemaal te kennen. Finkers' gelovigheid vindt men - ook al lijkt het op het eerste gezicht ironisch - terug in zijn oeuvre. In Een Engelhart in Rome, waarin hij met zijn verstandelijk gehandicapte neef op audiëntie gaat bij de paus, komt het serieuze karakter van Finkers' gelovigheid naar voren. Voor zijn huwelijk componeerde Finkers een eigen meerstemmige traditionele Latijnse mis, de Sint-Jorismis (Finkers' huwelijk werd voltrokken in de Sint-Joris- of Sint-Georgiusbasiliek in Almelo). Bij zijn boerderij op het Twentse platteland verzorgt Finkers nog altijd met grote ijver een Onze-Lieve-Vrouwe-veldkapel. In 2006 was Finkers een van de initiatiefnemers van een actie voor het behoud als parochiekerk van de Sint-Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. In datzelfde jaar verbleef hij een tijdlang bij de broeders van Abdij Koningshoeven in Tilburg. Hij waardeerde daar vooral de stilte en de gregoriaanse muziek. Voor deze eeuwenoude katholieke kerkzang koestert Finkers een grote liefde: hij trok er zelfs enkele maanden voor naar Gent.[5] In 2007 kwam Finkers ook voor in de Maria-serie van de omroep RKK/KRO en liet daar zien dat hij ook in zijn eigen boerderij een echte kapel heeft ingericht voor gebed en bezinning.

Overige activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast cabaret houdt Finkers zich bezig met de Twentse taal. Zo vertaalde hij zijn laatste twee one-man-shows voor zijn 'pauze' in het Twents en verleent hij zijn medewerking aan de campagne Twents doar is niks mis met (Twents daar is niks mis mee), een initiatief van het Van Deinse Instituut in Enschede. Ook speelde hij in een aflevering van Baantjer (als Bert Oude Exel uit Weerselo in De Cock en de natte dood uit 2004), waar hij het Twents een warm hart toe droeg. Van de bewuste scène is een reclamespotje gemaakt voor eerder genoemde campagne.

Op 2 oktober 2005 ging de Twents gesproken soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond (Over jonge mensen en oude grond), geregisseerd door Johan Nijenhuis, in première op RTV Oost. Finkers is hierbij creatief adviseur, vooral om de dialogen in correct Twents te vertalen. Ook speelt hij hierin Gerrit Olde Weernink, een van de hoofdrollen.

Op 30 oktober 2007 behaalde hij als 'prominente deelnemer' de hoogste score (7,7) in het tv-programma De Nationale Bijbeltest 2007.

In februari 2020 verscheen de Twentse speelfilm De beentjes van Sint-Hildegard in de bioscopen waar Finkers de hoofdrol van Jan Sanderink in speelt. Het is een hervertelling van een Tsjechische film over een man die in de gaten krijgt dat hij bij zijn vrouw onder de plak zit. Finkers schreef ook het scenario van dit komische drama, de regie is van Nijenhuis.[6] Finkers won met de film de Zilveren Krulstaart, een prijs voor het beste filmscenario van het jaar.[7]

Finkers' klassieke kerstverhaal Kroamschudd'n in Mariaparochie is in 2023 in nieuw jasje gestoken. De korte tekenfilm en het boekje kregen na 35 jaar een facelift: beeld en geluid zijn opgefrist, maar het verhaal is precies hetzelfde gebleven. [8]

Theatervoorstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaand een overzicht van theatervoorstellingen van Herman Finkers. De voorstellingen Geen spatader veranderd (Gen spatoader aans) en Kalm aan en rap een beetje (Heanig an en rap wat) heeft Finkers ook in het Twents vertolkt.

Naam van voorstelling Jaar
Op Zwart Zangzaad 1979
De terugkeer van Joop Huizinga 1982
De Diana Ros Show 1983
EHBO is mijn lust en mijn leven 1985
Het meisje van de slijterij 1987
De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op 1990
Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig 1992
Geen spatader veranderd 1995
Kalm aan en rap een beetje 1998
Na de pauze 2007
Oudejaarsconference 2015 - Een uur Herman Finkers 2015

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Herman Finkers aan de piano

Lp's[bewerken | brontekst bewerken]

 • Vinger in de bips
 • Als gezonde jongen zijnde
 • Van zijn elpee
 • EHBO is mijn lust en mijn leven
 • Een greep uit 35 jaar (bevat 2 lp's)

Cd's[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vinger in de bibs 1980
Als gezonde jongen zijnde 1983
EHBO is mijn lust en mijn leven 1987 30 januari 1998 59 5 Livealbum
Van zijn elpee 1987
Het meisje van de slijterij 1989 23 december 1989 42 10 Livealbum
Als gezonde jongen zijnde 1990 6 april 1990 Livealbum, registratie van "De terugkeer van Joop Huizinga"
De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op 1992 24 oktober 1992 35 6 Livealbum
Sint Joris Mis (Missa In Honorem Sancti Georgii) 1992
Het Carnaval Der Dieren 1993 met Valerius Ensemble
Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig 1994 3 december 1994 49 12 Livealbum
Geen spatader veranderd 1997 4 oktober 1997 48 6 Livealbum
Kleur Bekennen Herman Finkers 23/09/97 1997 Interview With Herman Finkers bij RVU Educatieve Omroep
Zijn minst beroerde liedjes 1999 10 juli 1999 59 4 Verzamelalbum
Audiotheek 2008 6 december 2008 96 1 Verzamelbox met 16 cd's[9] en een 56 pagina's tellend boekje
Na de pauze 2009
Liever dan geluk 2010 25 december 2010 met Daniël Lohues
Koo Wit De Floo In Almelo 2015 1 mei 2015 5 10 met Daniël Lohues
Oudejaarsconference 2015 2015
Wishful Singing, Herman Finkers – In Mysterium 2017
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Vinger in de bips 1980
Geluk 1983
Waar is de Wc / Achter het ijzeren gordijn 1987 met Hilde Kor
Duet 1990 20 oktober 1990 8 7 met Brigitte Kaandorp
Hart voor oranje 1992
De Vrachtwagenchaufeur 1999
Een slecht geheugen 1999
Van jonge leu en oale groond 2005 19 november 2005 #48 Single Top 100
Sneeuwen 2009 19 december 2009 met Daniël Lohues / #33 Single Top 100
Eder keteer / Bloasmuziek 2005 Met Gé Reinders
Liever dan geluk 2010 25 december 2010 met Daniël Lohues
Koo wit de floo[10] 2015 19 januari 2015
Almelo, mooi gewoon mooi 2015 Promo
Vot met den Pröttel[11] 2017
Op'n löp veur de leefde 2020 Uit de film "De beentjes van Sint-Hildegard"

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

 • EHBO is mijn lust en mijn leven
 • Het meisje van de slijterij
 • De zon gaat zinloos onder, morgen moet zij toch weer op
 • Carnaval der Dieren / Sint Joris Mis (Missa in honorem Sancti Georgii)
 • Kroamschudd'n in Mariaparochie / Macbeth (animatiefilms)
 • Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig
 • Geen spatader veranderd
 • Kalm aan en rap een beetje
 • Een engelhart in Rome (Herman Finkers in het Vaticaan op audiëntie)
 • Tot nu toe (verzamelbox van alle dvd's)
 • Na de pauze
 • Liever dan geluk
 • Alle dvd's
 • De oudejaarsconference 2015
Dvd met hitnoteringen in
de Nederlandse DVD Music Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Liever dan geluk 2010 1 januari 2011 1 (3wk) 18

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Duet (met Brigitte Kaandorp) 914--68560178579365873570614641779137717391765--------- -
 1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Film

Jaar Titel Rol
1989 Het verhaal van Kees Vader
2020 De beentjes van Sint-Hildegard Jan

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1980 Op zwart zangzaad
 • 1987 Verhalen voor in het haardvuur
 • 1990 Kroamschudd'n in Mariaparochie (Finkers en John Croezen)
 • 1993 Partituur Sint Joris Mis
 • 1993 Ik Jan Klaassen
 • 1994 Macbeth[12]
 • 1996 Ich bin ein Almeloër!
 • 1997 Het meisje met de eierstokjes
 • 1999 Zijn minst beroerde liedjes in 2 talen
 • 1999 Finkers op een hoop
 • 2000 Kalm aan en rap een beetje
 • 2003 Liefde Is Vreemd
 • 2009 Na De Pauze
 • 2012 De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door
 • 2012 Poëzie, zo moeilijk nie
 • 2014 Sinterklaas en de arme kindertjes
 • 2019 De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door (heruitgave)
 • 2023 Et Heanige Preenske
 • 2023 Kroamschudden in Mariaparochie (heruitgave)

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Ter gelegenheid van Finkers' 60e verjaardag werd op 12 december 2014 de theaterzaal van Theater Hof 88 te Almelo omgedoopt tot Herman Finkers zaal.[16]
Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Herman Finkers.