Leidse Schouwburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leidse Schouwburg
Voorzijde Leidse Schouwburg
Openingsdatum 1 oktober 1705[1]
Locatie Leiden
Personen
Directie Irene Pronk[2]
Gebouw
Monument status Rijksmonument
Monumentnummer 25402
Gebouwd 1705
Overig
Aantal zalen 1
Totale capaciteit 541
Binnenzijde Leidse Schouwburg
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Leidse Schouwburg is gebouwd in 1705 op initiatief van acteur Jacob van Rijndorp en is daarmee het oudste nog in gebruik zijnde theater van Nederland.[3] Gevestigd aan de Oude Vest te Leiden, op de plek van een afgebrande bierbrouwerij, is het onafgebroken in gebruik geweest als theater.

De theaterzaal met zijn klassieke bonbonnièrevorm biedt sinds een verbouwing in 2009 ruimte aan 541 bezoekers.[4]

In de loop der eeuwen heeft de schouwburg een aantal grootschalige verbouwingen ondergaan. Vanaf 1833 werd aan beide zijden van de schouwburg een pand aangekocht om het theater uit te kunnen breiden. Toch bleek het vergrote gebouw niet te voldoen en in 1865 werd het startschot gegeven voor een ingrijpende verbouwing. Onder leiding van stadsarchitect Jan Willem Schaap kreeg de zaal van de Leidse Schouwburg haar huidige hoefijzervorm, geïnspireerd op de Italiaanse theaters. Ook werd er een tweede balkon aangebracht.

In de jaren ’60 van de 20e eeuw ontstaan er vergevorderde plannen voor totale sloop en nieuwbouw op een andere locatie in Leiden. Door geldgebrek werd na een procedure van 16 jaar toch besloten tot restauratie en uitbreiding van de ‘oude dame’. Deze ingrijpende renovatie vond plaats tussen 1974 en 1976, ditmaal onder leiding van architect Onno Greiner. Delen van het interieur verdwenen gedeeltelijk of werden zelfs geheel vervangen. De zaal werd gehuld in een brons-okeren sfeer. Dit interieur werd bij de laatste verbouwing in 1997 vervangen. De Leidse Schouwburg keerde terug naar de inrichting van 1865.

Fusie tot Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal[bewerken | brontekst bewerken]

Per 1 januari 2011 is de Leidse Schouwburg gefuseerd met de Stadsgehoorzaal Leiden. Beide huizen opereren nu onder de overkoepelende naam 'Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal'. De oude namen worden afzonderlijk ook nog gebruikt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Schouwburg, Leiden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.