Pecha Kucha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pecha Kucha-avond in Cluj

Pecha Kucha (ぺちゃくちゃ) is een concept voor het houden van korte, veelal creatieve presentaties.

Vormgeving[bewerken]

Een Pecha Kucha-avond is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond. Deze eisen dwingen de deelnemers creatief en to the point te zijn. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie. Meestal probeert men een product of idee te presenteren. Een Pecha Kucha-avond kent doorgaans veertien deelnemers. De deelnemers (en een groot deel van hun publiek) komen doorgaans uit de wereld van design, architectuur, fotografie, kunst, wetenschap en andere creatieve gebieden.

Oorsprong[bewerken]

Het concept werd in 2003 bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokio. Het format heeft zich inmiddels verspreid over vele steden wereldwijd. De naam stamt af van een Japans woord voor 'prietpraat'.[1] Het woord moet als een enkel woord worden uitgesproken (petsja-kutsja).

Zie ook[bewerken]

  • Een ander concept waarbij men in korte tijd iets presenteert, zij het korter en ook vaak in informele setting, is de elevatorpitch.
  • Onconferentie

Voetnoten[bewerken]

  1. Speeddaten voor kunstenaars en architecten. NRC Handelsblad, Kunst en film. 30 september 2006.