Peek & Cloppenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peek & Cloppenburg
Peek & Cloppenburg Amsterdam
Oprichting 1869
Oprichter(s) Johann Theodor Peek en
Heinrich Anton Adolph Cloppenburg
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Den Haag
Producten kleding
Industrie winkelketen
Website http://www.peek-cloppenburg.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Peek & Cloppenburg (P&C) is een winkelketen van kledingwarenhuizen.

Advertentie uit 1931.

Ooit bestond deze keten in Nederland (P&C Nederland) uit 60 winkels, maar na vele reorganisaties resteren er in Nederland nu nog drie winkels: de vestigingen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In Amsterdam staat het monumentale pand aan de Dam, met aan de bovenkant van het gebouw de kenmerkende merknaam. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag. Het zwaartepunt van de winkelketen ligt tegenwoordig in Duitsland met ongeveer 65 vestigingen. Verder zijn er ook filialen in België, Polen, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Zwitserland, Kroatië en Roemenië. Ook de winkelketen Anson's behoort tot de groep.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De onderneming is in 1869 opgericht in Rotterdam door de van oorsprong Duitse kooplieden Johann Theodor Peek en Heinrich Anton Adolph Cloppenburg. De familie Peek was tot de jaren negentig actief in het bedrijf.

In 1901 opende Peek & Cloppenburg haar eerste filiaal in Duitsland. In 1997 introduceerde Peek & Cloppenburg een nieuwe winkelformule in Nederland, vanwege tegenvallende kledingverkopen. Negen grote Peek & Cloppenburg filialen werden omgebouwd tot Anson's. Hier werden internationale merken verkocht tegen concurrende prijzen. Negenentwintig kleinere filialen werden verkocht aan het Zwitserse Vögele. In november 2000 kondigde Peek & Cloppenburg aan 18 filialen te sluiten. Drie Anson's vestigingen (Groningen, Den Bosch en Breda) werden hierbij overgenomen door Vendex KBB, die ze ombouwde naar filialen van De Bijenkorf.[1]

De Nederlandse tak van Peek & Cloppenburg is sinds 1998 voor honderd procent eigendom van de in Duitsland wonende Harro Uwe Cloppenburg, die tevens eigenaar is van de Duitse P&C West-groep en Anson's met hoofdkantoren in Düsseldorf. Zijn neef is eigenaar van de Duitse P&C Nord-groep, sinds 1911 gevestigd in Hamburg.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele filialen van de firma Peek & Cloppenburg:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Peek & Cloppenburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.