Peelcentrale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peelcentrale
Peelcentrale
Peelcentrale
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Eindhoven
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 29′ OL
Uitbater G.E.B (Gemeentelijk Energie bedrijf)
Begin bouw 1909
Website Gemeente Eindhoven

De Peelcentrale was een elektriciteitscentrale die zich bevond in het Eindhovense stadsdeel Tongelre.

Het gebouw, dat bekendstaat als Gebouw 10, stamt uit 1909-1912 en is gelegen op het NRE-terrein tussen de Nachtegaallaan en de Dommelhoefstraat.

De centrale was een particulier initiatief, opgezet door de Haagse onderneming Maatschappij de Peelcentrale. Hoewel een concurrent van de gasfabrieken, kon deze centrale toch op het terrein van de Eindhovense gasfabriek worden gebouwd. Deze gasfabriek stamt uit 1899.

Het was door deze centrale dat een bescheiden begin werd gemaakt met de elektrificatie van Eindhoven, met name waar het om enkele textielfabrieken ging. Dit afgezien van enige elektriciteitsopwekking door Philips. Het bedrijf kende stoomketels, een locomobiel (die gebruikt werd als stoommachine), en een turbinehal. Met de locomobiel waren moeilijkheden, en daarbovenop de concurrentie van de provinciale maatschappijen (de in 1914 opgerichte PNEM), maakte dat de maatschappij in 1915 failliet ging. De centrale werd daarop overgenomen door de gemeente Eindhoven. Het net van de Peelcentrale werd nu gekoppeld aan dat van het energiebedrijf te Helmond, waarmee de eerste koppeling van Nederland een feit was. Er werd uiteindelijk geen stroom meer opgewekt, maar het GEB ging de elektriciteit, afkomstig van de in 1919 in bedrijf gestelde Dongecentrale te Geertruidenberg. Het gebouw, jarenlang verwaarloosd en in 2009 nog bedreigd met sloop, werd herontwikkeld tot woonhuis, kantoor en atelier.