Pelikan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pelikan Holding AG
Klassieke Pelikan zuigerpen (vervaardigd 1989) en inktglas
Klassieke Pelikan zuigerpen (vervaardigd 1989) en inktglas
Eigendom Aktiengesellschaft
Oprichting 1832, Hannover, Duitsland
Sleutelfiguren Hooi Keat Loo (CEO)
Hoofdkantoor Schindellegi, Zwitserland
Werknemers 1.854 (2015) [1]
Sector Schrijfinstrumenten
Omzet 206.151.905,55 EUR (2015) [1]
Website pelikan.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pelikan is een Zwitserse onderneming die schrijfgerei en ander kantoormateriaal maakt. Het oorspronkelijke bedrijf werd opgericht in Hannover in 1832 voordat het failliet ging. Pelikan A.G. is nu de Zwitserse dochteronderneming, opgenomen in Pelikan International.

De geschiedenis van Pelikan begon met het model 100 en de gewijzigde 100N vulpennen (later uitgebracht on de Sovereign naam), die die de unieke stijl van Pelikan mee hebben bepaald.

Pelikan valt op door het gebrek aan innovatie bij de productie van zijn pennen, en behoud de innovatieve methoden en stijlen van bij de oprichting van het bedrijf. Zo vervaardigt Pelikan nog veel pennen met celluloseacetaat, in plaats van de meer moderne kunststoffen gebruikt door andere grote pen fabrikanten.

Pelikano, circa 1983

Pelikan maakt ook pennen en vulpennen voor scholieren, waaronder de "Pelikano" en "Future". Het Griffix 'leren schrijven' systeem werd uitgebracht in 2009 en begint bij een waskrijt tot een vulpen met zowel rechts- als linkshandige grip profielen.

Pelikan produceert ook diverse soorten inkt voor gebruik in vulpennen en dip pennen.

In 2009 kocht Pelikan zijn rivaal Herlitz.