Naar inhoud springen

Perejaslavets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hobbema (overleg | bijdragen) op 24 jan 2020 om 15:54.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Perejaslavets
Perejaslavets (Roemenië)
Perejaslavets
Situering
Coördinaten 45° 9′ NB, 28° 55′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Perejaslavets (Переяславец; Oost-Slavische vorm) of Preslavets (Преславец; Bulgaarse vorm) was in de 10e eeuw een handelsstad gelegen aan de monding van de Donau.

De naam van de stad is gebaseerd op de toenmalige hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk, Preslav, en betekent zoiets als "klein Preslav".

In 968, toen de stad bloeide door de handel, werd de stad ingenomen door Svjatoslav van Kiev. Gedurende diens afwezigheid uit de stad tijdens te belegering van Kiev door de Petsjenegen kwam een deel van de burgers in opstand, en opende de poorten voor de Bulgaarse troepen. Volgens Vasili Tatisjtsjev kon Svjatoslavs gouverneur Volk ontsnappen.

Bij zijn terugkeer naar Bulgarije sloeg Svjatoslav de Bulgaarse opstand neer, en verplaatste hij, zeer tegen de wil van zijn moeder en familieleden, het hof van Kiev naar Perejaslavets. Hij zou aan zijn hovelingen verklaard hebben dat naar Perejaslavets "alle rijkdommen zouden vloeien: goud, zijde, wijn en allerlei vruchten uit Griekenland, zilver en paarden uit Hongarije en Bohemen, en uit Rusland pelsen, was, honing en slaven". Twee jaar later viel de stad echter in de handen van de Byzantijnen, die een eigen invasie van Bulgarije begonnen waren.

Opgravingen hebben Perejaslavets geïdentificeerd met het plaatsje Nufăru in Roemenië, dat tot 1968 bekendstond als Prislav, 11 kilometer ten oosten van Tulcea.