Perseïden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Perseïden 13 augustus 2007

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is. De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

In het vroege Europa werd deze meteorenzwerm de 'Tranen van Laurentius' genoemd. De naamdag van deze heilige valt op 10 augustus, op die datum in het jaar 258 zou hij op een gloeiend rooster doodgemarteld zijn. In sommige landen, vooral die waar naamdagen gevierd worden, gebruikt men deze naam nog steeds.

De Perseïdenactiviteit stijgt geleidelijk van enkele exemplaren per nacht eind juli, tot vele tientallen vallende sterren per uur rond het maximum in de ochtend van 13 augustus. Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken in de richting van het sterrenbeeld Perseus. De meeste Perseïden ziet men vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens vanaf middernacht.

De Perseïden in 2014[bewerken]

Hemelkaartje van de meteorenzwerm Perseïen op 13 augustus 2014 om 4:15 uur MEZT.[1]

Het maximum van de Perseïden valt in 2014 in de ochtend van 13 augustus, rond 7 uur MEZT. Doordat het dan al licht is in de Benelux, is het beste tijdstip om waar te nemen rond 4 uur 's nachts. De radiant staat op dat moment ruim 60° boven de noordoostelijke horizon. De Maan is echter voor 90% verlicht en stoort dit jaar flink. Hierdoor zijn er van de 85 Perseïden per uur slechts circa 16 te zien. Samen met meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren maakt dat in totaal 19 meteoren per uur.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties