Peter van Oostzanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter van Oostzanen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Pieter Johannes Cornelis van Oostzanen
Geboren Leiden, 25-02-1962
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) surrealisme, magisch realisme
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Vals gevoel van werkelijkheid schilderij van Peter van Oostzanen
Olieverfschilderij uit 2019 van de Nederlandse kunstenaar Peter van Oostzanen getiteld: Vals gevoel van werkelijkheid.


Pieter Johannes Cornelis (Peter) van Oostzanen (Leiden, 25 februari 1962) is een Nederlandse kunstenaar die tekent en schildert in een stijl die verwant is aan het magisch-realisme. Van Oostzanen woont en werkt in Soest in Nederland en exposeert onder meer in Nederland, België, Denemarken, Polen, Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk en Portugal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oostzanen is de oudste van een gezin met vier kinderen en groeide op met een fascinatie voor tekenen en de natuur. Hij volgde van 1980 tot 1984 de schildersopleiding aan de Nimeto in Utrecht en werkte daarna jarenlang bij Hypsos als decorateur waar hij onder andere decors, maquettes en presentaties vervaardigde voor overwegend beurzen, musea, en tv. Daar komt een eind aan na zwaar fietsongeluk in 1992, waarbij hij hersenletsel en een whiplash opliep. Een bevriende kunstenaar, Ben Goëtjes, nodigde hem uit om bij hem in het atelier te komen schilderen. Hier begint Van Oostzanen serieus te schilderen met olieverf en krijgt zijn werk richting. Dit wordt de start van Van Oostzanens carrière als zelfstandig kunstschilder.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oostzanen is een fijnschilder die overwegend werkt met olieverf volgens de klassieke manier van schilderen, zoals de oude meesters, waarbij een schilderij wordt opgebouwd in meerdere lagen. Daarnaast schildert hij op een modernere, directe manier met acrylverf en maakt hij tekeningen met diverse materialen, zoals Contékrijt en potlood.

Thematiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oostzanens grote inspiratiebronnen zijn surrealisten als Salvador Dali, en magisch realisten van de 20ste eeuw: Carel Willink en Pyke Koch. Aanvankelijk neigt Van Oostzanens werk meer naar het surrealisme, maar in de loop der jaren wordt het, hoewel het soms een dunne scheidslijn is, meer magisch realistisch. Van Oostzanens schilderijen ontlenen hun sfeer en thematiek vaak aan de vervreemdende waarnemingen die hij na zijn ongeluk had. Alledaagse voorwerpen en situaties worden door hem in een geheel nieuw en vaak volkomen onmogelijk verband geplaatst, waardoor een gevoel van vervreemding ontstaat en het tegelijk realistisch overkomt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]