Petite Suite Provençale (Cleemput)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Petite Suite Provençale
Componist Werner Van Cleemput
Soort compositie Suite
Gecomponeerd voor harmonieorkest, fanfareorkest
Compositiedatum 1976
Première 31 oktober 1976
Duur ± 9'00 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Petite Suite Provençale is een compositie voor harmonieorkest of fanfareorkest van de Belgische componist Werner Van Cleemput.

Geschiedenis[bewerken]

Petite Suite Provençale werd gecomponeerd in het begin van 1976 voor de Internationale Compositiewedstrijd te Hilvarenbeek en behaalde een tweede prijs (de eerste prijs werd niet toegekend). De première van het werk werd verzorgd door het Jeugdorkest van de harmonie Concordia van 1839 te Hilvarenbeek onder leiding van Sjef Roberts.

Muziek[bewerken]

Het is gebaseerd op volksliedjes uit de Provence. Het werk doet een beroep op de eenvoudigst denkbare technische vereisten en is in feite opgevat als vier orkeststudies. De compositie is bepaald voor een jeugdorkest en is ingedeeld in 4 delen:

A l'aise mais sans trainer[bewerken]

Rustig maar niet slenterend - gebaseerd op twee volksliedjes "Digo Janeto" en "Avèn un bèu Castèu" voorgedragen op een bourdonbegeleiding met ingebouwd canonisch motief. Het eerste deel heeft een typisch Pavaneritme. Er zijn twee verklaringen voor deze naam. Het zou een dans kunnen zijn die afkomstig is uit Padua (Italië), vandaar Paduana...pavane. Ofwel ligt de verklaring bij het Italiaanse pavo, wat pauw betekent. Einde 17e eeuw zijn we in de historiek van de vrouwenmode dat de lieftallige dames reeds hoge houten blokken onder hun schoenen bonden om statig te kunnen lopen...als een pauw. De voorloper trouwens van de huidige hoge hakken. Het evenwicht van deze dames was zo labiel - hoepelrokken en hoge hakken samen is niet alles - dat ze in plaats van door één heer, door twee heren dienden ondersteund te worden om niet te vallen. De dans werd dus aan deze moeilijkheid aangepast en de componist schreef dan maar een pauwendans, een dans voor de pavo, een pavane...

Alerte[bewerken]

Kwiek - gebaseerd op het bekende lied "Sur le Pont d'Avignon". In rondovorm worden fragmenten van het volksliedje met korte tussenzinnetjes afgewisseld.

Doucement bercé[bewerken]

Deel drie is een pracht van een wiegelied. De Fransen zeggen het zo mooi: een Berceuse.

Vif et joyeux[bewerken]

Levendig en Vrolijk - gebaseerd op het volksliedje "Lou roussignoù que volo" waarbij het orkest als één grote tamboerijn behandeld wordt. Deel vier is moeilijker omwille van de notatie, de begeleiding, de accenten, het samenspel, kortom: een waardig Provençaals slot!

Discografie[bewerken]

Het werk werd op cd opgenomen door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine te Oostende onder leiding van Jozef Wauters op het label Molenaar's Muziekcentrale MBCD 31.1029.72 - Concertserie 12 - Werner Van Cleemput.

Orkestratie[bewerken]

Harmonieorkest[bewerken]

Fanfareorkest[bewerken]