Petronella Dunois

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Petronella Dunois
Portret van Petronella Dunois door Nicolaes Maes
Portret van Petronella Dunois door Nicolaes Maes
Algemene informatie
Geboren Den Haag, 1650
Overleden Leiden, 23 april 1695
Nationaliteit Nederlands
Beroep kunstverzamelaar
Bekend van haar 17e-eeuwse kabinetpoppenhuis in het Rijksmuseum te Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Vier geschilderde miniaturen
Kamerscherm beschilderd met Japanse voorstellingen


Petronella Dunois (Den Haag, 1650 - Leiden, 23 april 1695) was een Nederlandse kunstverzamelaar die bekend werd door haar kabinetpoppenhuis, dat zich bevindt in het Rijksmuseum te Amsterdam. Dit poppenhuis is cultuurhistorisch zeer interessant omdat het een beeld geeft van de huishouding van de zeer gegoede stand in deze tijd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dunois woonde na de dood van haar ouders bij haar zuster Maria in Amsterdam. Beide zusters stelden een kunstkabinet samen; zij waren niet onbemiddeld. Slechts het poppenhuis van Petronella is bewaard gebleven. Het staat vermeld op haar lijst van huwelijksinbreng uit 1677. Dunois trouwde in dat jaar met de Leidse regent Pieter van Groenendijck. Zij bracht heel wat waardevolle bezittingen mee, zoals waardepapieren, lakens, tafelkleden en servetten. Nicolaes Maes schilderde omstreeks 1680 van beide echtelieden een portret. Het poppenhuis bleef steeds in de familie, vererfd via vrouwelijke lijn. Het werd in 1934 aan het Rijksmuseum geschonken.

Het kabinetpoppenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kabinet, ingelegd met marqueterie van notenhout, bezit twee deuren, door de ruiten kan men de Kraamkamer en de Beste Kamer zien. De inventaris uit de 17e eeuw is vrijwel helemaal bewaard gebleven; wel werd er in de loop der eeuwen steeds iets aan toegevoegd. Een inventarislijst uit 1730-1740 vermeldt onder andere 20 bijzondere poppen. Op de zolder bevinden zich twee manden met echte miniatuurturfjes, de glazenspuit in de kelder werd gebruikt voor het wassen van de ramen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]