Petronella van Bigorre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Petronella van Comminges
1184-1251
Gravin van Bigorre
Periode 1194-1251
Voorganger Beatrix III
Opvolger Adelheid
Vader Bernard IV van Comminges
Moeder Beatrix III van Bigorre

Petronella van Bigorre (1184-1251) was een dochter van Bernard IV van Comminges en van Beatrix III van Bigorre. In 1192 verstoot Bernard IV haar moeder, verbant Petronella samen met haar moeder naar Bigorre en behoudt zelf de controle over het graafschap. Alfons II van Aragón komt evenwel tussen en verplicht Bernard om Bigorre af te staan aan Petronella, die hij uithuwelijkt aan één van zijn vazallen, Gaston VI van Béarn. Dit huwelijk bleef kinderloos. Na de dood van haar echtgenoot in 1214 wordt zij door de koning van Aragón uitgehuwelijkt aan één van zijn neven, Nuno Sanchez van Aragon, graaf van Roussillon en van Cerdagne. Na de dood van Peter II van Aragón, laat de nieuwe sterke man van de streek, Simon IV van Montfort dit huwelijk annuleren om de hand van Petronella te geven aan zijn jongste zoon, Gwijde. Deze is een bekend figuur in de kruistochten. Uit dit huwelijk komen de volgende kinderen voort:

  • Adelheid van Montfort († 1255), gehuwd met Jordaan Eschivat van Chabanais en met Roland van Courtenay, heer van Champigneulles,
  • Petronella, gehuwd met Roland van Roche-Tesson.

Petronella wordt opnieuw weduwe en hertrouwt in 1221 met Aymeri van Rançon († 1224), een legermaat van haar schoonbroer Amalrik VI van Montfort. Ten slotte huwt zij in 1228 met Boso van Matha († 1247),heer van Cognac. Uit dit huwelijk kwam voort :