Petronius-platform

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Petronius Platform)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Petronius Platform is een diepwater olieplatform beheerd door ChevronTexaco dat ook voor 50% eigenaar is. Marathon Oil is eigenaar van de andere 50%. Het platform staat in de Golf van Mexico, 210 kilometer zuidoost van New Orleans. Het platform produceert 8000 m³ (50.000 vaten) olie en 2.000.000 m³ aardgas per dag.

Locatie[bewerken]

Het platform produceert uit het Petronius veld dat in 1995 werd ontdekt in Viosca Knoll en dat genoemd is naar de Romeinse schrijver Petronius. Ter plaatse is het water 535 meter diep. Bij grotere waterdieptes is het gebruik van vaste constructies economisch en technisch moeilijk haalbaar en wordt voor boringen gebruikgemaakt van drijvende constructies om de tot 4 km waterdiepte te overbruggen.

Constructie[bewerken]

Het platform is een compliant tower, letterlijk een buigzame toren. De toren is 610 meter hoog en is de een na hoogste vrijstaande constructie ter wereld, hoewel slechts 75 meter boven het wateroppervlak uitsteekt. De dekken zijn 64 meter bij 43 meter en 18,3 meter hoog. Ze herbergen 21 sleuven voor de boorputten en wegen 43.000 ton.

De compliant tower is flexibeler dan hoge constructies op land. Hij kan meer dan 2% van zijn hoogte bewegen in horizontale richting. De meeste gebouwen buigen niet meer dan een 0,5% om de gebruikers zich niet ongemakkelijk te laten voelen.

Met de bouw door J Ray McDermott werd in 1997 begonnen. Het budget voor het platform was $200 miljoen, terwijl de totale kosten rond de $500 miljoen lagen. De 4000 ton wegende Noord Module werd in november 1998 geïnstalleerd. De iets lichter Zuid Module zou in december van dat jaar worden geïnstalleerd, maar de module ging verloren en ligt thans op de zeebodem. Er werd een vervangende module gebouwd die in mei 2000 door Saipem werd geïnstalleerd.

Alleen de Burj Dubai is met zijn 818 meter hoger dan het Petronius platform.