Petrus en Pauluskerk (Nizjni Novgorod)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petrus en Pauluskerk
Kerk van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus
Plaats Nizjni Novgorod
Denominatie Russisch-orthodoxe Kerk
Coördinaten 56° 19′ NB, 44° 0′ OL
Gebouwd in 1781-1785
Afbeeldingen
De kerk met klokkentoren en toegangspoort; foto begin 20e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kerk van de Heilige Apostelen Petrus en Paulus (Russisch: Храм святых апостолов Петра и Павла) is een Russisch-orthodox kerkgebouw in het Koelibinapark, de voormalige begraafplaats van de Russische stad Nizjni Novgorod.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 november 1771 werd na lange beraadslaging besloten dat begrafenissen in het vervolg buiten de stad moesten plaatsvinden. Voor de nieuwe begraafplaats werd in de jaren 1781-1785 een nieuwe, barokke kerk gebouwd. Meestal worden kerken bij begraafplaatsen Allerheiligenkerk genoemd, maar omdat in dezelfde periode elders in de stad een Petrus en Pauluskerk moest worden afgebroken, werd ervoor gekozen de nieuwe begrafeniskerk te wijden aan de apostelen Petrus en Paulus. Desondanks wordt ook tegenwoordig de kerk in de volksmond vaak Allerheiligenkerk genoemd.

Sovjet-periode[bewerken | brontekst bewerken]

Onder de communisten werd de kerk in de jaren 30 gesloten. Het voormalige kerkgebouw werd als woonhuis gebruikt en later ook voor entertainment-doeleinden zoals een discotheek en biljartgelegenheid. De begraafplaats werd in 1937 gesloten, de graven werden met de grond gelijk gemaakt en in 1940 werd er een park aangelegd. De klokkentoren werd volledig afgebroken.

Heropening[bewerken | brontekst bewerken]

Na teruggave van de kerk aan de Russisch-orthodoxe Kerk in 1990 werd het godshuis gerestaureerd.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is gelegen aan de Oelitsa Maksim Gorki 135 te Nizjni Novgorod.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]