Phaistos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Phaistos
Phaistos
Phaistos
Phaistos (Griekenland)
Phaistos
Situering
Coördinaten 35° 3′ NB, 24° 49′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Ingang

Phaistos (ook: Phaestus, Grieks: Φαιστός, Phaistos, in het Modern Grieks als Festos uitgesproken en daarom soms ook zo getranslitereerd), is de naam van een belangrijke opgraving in de gemeente Faistos nabij Timbaki aan de zuidzijde op het eiland Kreta, vooral bekend vanwege een paleis uit de Minoïsche tijd. Het ligt in de gemeente Timbaki, op de Messaravlakte. In Phaistos werd de mysterieuze Schijf van Phaistos gevonden (nu in het Nationaal Museum van Iraklion).

De opgraving van Phaistos is minder bekend (en veel rustiger) dan Knossos, en ligt in het zuiden van Kreta, op zes kilometer van de kust. Phaistos is ook kleiner dan Knossos en niet gerestaureerd of herbouwd. Vanwege de ligging op een heuvel is het uitzicht er bijzonder fraai. Het paleis zag uit over de eertijds dichtbevolkte vlakte van Messara. Eigenlijk gaat het hier om twee paleizen: het eerste werd verwoest tijdens een grote catastrofe ongeveer 1400 v.Chr. Waar het eerste paleis een koninklijke residentie was, werd het tweede de verblijfplaats van een onderkoning, en niet veel meer dan een administratief centrum.

In de klassieke periode lag er een nieuwe stad op de oude plaats, maar zeker in de Romeinse tijd werd die overvleugeld door Knossos en het nabijgelegen Gortys.

Zie de categorie Phaistos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.