Phyle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Phyle (Oudgrieks: φυλή, phylè: stam, ras, volk, van φυεσθαι, phyesthai: "afstammen") was een term voor een groep waartoe men behoorde als burger in een Oud-Griekse polis, waardoor men lid werd van een clan. Uit deze stamverbanden ontwikkelden zich later de regionale districten, die de grondslag voor de indeling van het leger zouden vormen (Zie Athene, geschiedenis van Athene).

Attische phylen[bewerken]

Attische phylen in de vroegste tijden[bewerken]

In de vroegste tijden was Attica in vier phylen opgedeeld. Deze phylen werden naar de zonen van Ion genoemd[1]. Deze werden gedomineerd door de leiders van de verschillende genoi (adellijke families). Omdat zij die burger waren geworden door de wetgeving van Solon en de tirannen niet opgenomen waren in deze vier phylen, hervormde Kleisthenes de indeling van de Attische polis.

Phyle Zoon van Ion
Geleontes Geleon
Hopletes Hoples
Argade(i)s Argades
Aigikore(i)s Aigikores

Kleisthenes' phylen[bewerken]

Kleisthenes verdeelde Attica in honderd demen, die werden herverdeeld in dertig trittyen van drie à vier demen. De trittyen werden ingedeeld in drie categorieën: astu ("stad"), mesogeia ("binnenland") en paralia ("kust"). Een phyle werd vervolgens gevormd door een trittys uit elk van deze categorieën. Aldus kreeg men tien phylen.

Elk van deze phylen vaardigde vijftig leden af naar de boulè. Tijdens één van de tien prytanieën waarin de Attische kalender was verdeeld, werden deze vijftig leden (bouletes) aangesteld als prytanen.

Daarnaast kenden men ook phylen in het Oud-Griekse leger (vergelijkbaar met companies) en zo de basis van het leger vormden.

De tien Attische phylen werden naar Heroën genoemen, die men daarom ook als eponiemen (< Oud-Grieks: επ-ονομάζω: naar iets worden genoemd) aanduidt[2].

Nummer Heros Naam
1 Erechtheus Ἑρεχθηίς / Erechtheis
2 Aigeus Aἰγείς / Aigeis
3 Pandion Πανδιονίς / Pandionis
4 Leos Λεοντίς / Leontis
5 Akamas, zoon van Theseus Ἀκαμαντίς / Akamantis
6 Oineus, buitenechtelijke zoon van Pandion Οἰνείς / Oineis
7 Kekrops Κεκροπίς / Kekropis
8 Hippothoon, zoon van Poseidon en Alope Ἱπποθοωντίς / Hippoth(e)ontis
9 Aiax, zoon van Telamon Aἰαντίς / Aiantis
10 Antioches, zoon van Herakles en Meda Ἀντιοχίς / Antiochis

Phylen in andere Ionische poleis[bewerken]

In sommige andere Ionische poleis vinden we zowel phylen terug met de namen van de vier oudste Attische phylen (Geleontes, Hopletes, Argadeis, Aigikoreis) als met namen van phylen uit niet-Ionische poleis.

Voetnoten[bewerken]

  1. Herodotos, Historiai V 66.
  2. Pausanias, Beschrijving van Griekenland I 5 § 1-3.

Referentie[bewerken]