Fyle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Fyle (Oudgrieks: φυλή, phulè: stam, ras, volk, van φύεσθαι, phuesthai: "afstammen") was een term voor een groep waartoe men behoorde als burger in een oud-Griekse polis, waardoor men lid werd van een clan. Uit deze stamverbanden ontwikkelden zich later de regionale districten, die de grondslag voor de indeling van het leger zouden vormen (Zie Athene, geschiedenis van Athene).

Attische fylen[bewerken | brontekst bewerken]

Attische fylen in de vroegste tijden[bewerken | brontekst bewerken]

In de vroegste tijden was Attica in vier fylen opgedeeld. Deze fylen werden naar de zonen van Ion genoemd.[1] Deze werden gedomineerd door de leiders van de verschillende genoi (adellijke families). Omdat zij die burger waren geworden door de wetgeving van Solon en de tirannen niet opgenomen waren in deze vier fylen, hervormde Kleisthenes de indeling van de Attische polis.

Fyle Zoon van Ion
Geleontes Geleon
Hopletes Hoples
Argade(i)s Argades
Aigikore(i)s Aigikores

Kleisthenes' fylen[bewerken | brontekst bewerken]

Kleisthenes verdeelde Attica in honderd demen, die werden herverdeeld in dertig trittyen van drie à vier demen. De trittyen werden ingedeeld in drie categorieën: astu ("stad"), mesogeia ("binnenland") en paralia ("kust"). Een fyle werd vervolgens gevormd door een trittys uit elk van deze categorieën. Aldus kreeg men tien fylen.

Elk van deze fylen vaardigde vijftig leden af naar de boulè. Tijdens een van de tien prytanieën waarin de Attische kalender was verdeeld, werden deze vijftig leden (bouletes) aangesteld als prytanen.

Daarnaast kenden men ook fylen in het Oud-Griekse leger (vergelijkbaar met companies) en zo de basis van het leger vormden.

De tien Attische fylen werden naar Heroën genoemen, die men daarom ook als eponiemen (< Oudgrieks: επονομάζειν: naar iets worden genoemd) aanduidt[2].

Nummer Heros Naam
1 Erechtheus Ἑρεχθηίς / Erechtheis
2 Aigeus Αἰγείς / Aigeis
3 Pandion Πανδιονίς / Pandionis
4 Leos Λεοντίς / Leontis
5 Akamas, zoon van Theseus Ἀκαμαντίς / Akamantis
6 Oineus, buitenechtelijke zoon van Pandion Οἰνείς / Oineis
7 Kekrops Κεκροπίς / Kekropis
8 Hippothoön, zoon van Poseidon en Alope Ἱπποθοωντίς / Hippoth(e)ontis
9 Aiax, zoon van Telamon Αἰαντίς / Aiantis
10 Antioches, zoon van Herakles en Meda Ἀντιοχίς / Antiochis

Fylen in andere Ionische poleis[bewerken | brontekst bewerken]

In sommige andere Ionische poleis vinden we zowel fylen terug met de namen van de vier oudste Attische fylen (Geleontes, Hopletes, Argadeis, Aigikoreis) als met namen van fylen uit niet-Ionische poleis.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Herodotos, Historiai V 66
  2. Pausanias, Beschrijving van Griekenland I 5 § 1-3.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]