Pianoconcert nr. 2 (Tsjajkovski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pianoconcert nr. 2
Nikolaj Grigorjevitsj Rubinstein
Nikolaj Grigorjevitsj Rubinstein
Componist Pjotr Iljitsj Tsjajkovski
Soort compositie pianoconcert
Gecomponeerd voor piano begeleid door orkest
Toonsoort G majeur
Opusnummer 44
Compositiedatum 1879/1880
Première 12 november 1881
Opgedragen aan Nikolaj Rubinstein
Duur ca. 40 minuten
Oeuvre Oeuvre van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Het Pianoconcert nr. 2 in G majeur, opus 44 is een compositie van de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjajkovski geschreven in 1879 en 1880.

Het concert bestaat uit drie delen:

  1. Allegro brillante e molto vivace
  2. Andante non troppo
  3. Allegro con fuoco

Geschiedenis[bewerken]

In 1879 beleefde Tsjajkovski's eerste pianoconcert een enorme populariteit. Nikolaj Rubinstein had bij dit werk een aantal verbeteringen aangegeven na het werk te hebben bestudeerd en een aantal keren te hebben voorgedragen. Vooral de voordrachten droegen bij aan de populariteit. Tsjajkovski voelde zich door de immense populariteit van zijn pianoconcert in bes mineur genoodzaakt een nieuw pianoconcert te schrijven. Hij begon hiermee in oktober 1879 toen hij verbleef bij zijn zuster te Kamenka. Hier schreef hij zijn patrones en hartsvriendin Nadjezda von Meck;

Aanhalingsteken openen

Ik wil dit concert opdragen aan N.G. Rubinstein ter waardering voor zijn magnifieke spel in het eerste pianoconcert en mijn sonate. Hij liet mij in absolute vervoering nadat hij het voor mij speelde in Moskou.

Aanhalingsteken sluiten

Het componeren ging Tsjajkovski vlug af. Maart 1880 voltooide hij het werk en bracht de orkestratie aan. Tsjajkovski zat echter nog met Rubinsteins reactie op het werk. Hij schreef Von Meck;

Aanhalingsteken openen

Ik huiver van de gedachte dat ik misschien weer kritiek van Nikolaj Grigorjevitsj aan wie ik dit concert heb opgedragen krijg. Desalniettemin, zelfs als hij het concert bekritiseert maar het dan wel zo briljant opvoert als het eerste concert zal die kritiek mij niet uitmaken. Ondertussen ben ik zelf erg tevreden met het concert, maar wat in de toekomst ligt, dat kan ik niet zeggen.

Aanhalingsteken sluiten

Tsjajkovski had zich nergens zorgen over moeten maken. Rubinsteins reactie was deze keer voorzichtig. Hij suggereerde dat het sologedeelte té episodisch was, té veel verwikkeld in een dialoog met het orkest, dan aanwezig op de voorgrond. Hier voegde hij aan toe;

Aanhalingsteken openen

...nu ik dit alles zeg, nauwelijks nog wat van het concert te hebben gespeeld, zit ik misschien verkeerd.

Aanhalingsteken sluiten

Tsjajkovski deed Rubinsteins commentaar van de hand, overigens zonder enige rancune. In maart 1881 overleed Rubinstein. Tsjajkovski vluchtte naar Parijs om zijn begrafenis bij te wonen. Het concert beleefde zijn première op 12 november 1881 te New York met het New York Philharmonic en Madeline Schiller als soliste. In mei 1882 werd de Russische première gehouden te Moskou. Anton Rubinstein dirigeerde met Tsjajkovski's leerling Sergej Tanejev als solist.

Aleksander Ziloti (links) en Tsjajkovski (rechts).

Het tweede pianoconcert werd in tegenstelling tot zijn voorganger goed door het publiek opgenomen. Critici vielen echter over een paar kleinigheden; het Allegro brillante e molto vivace en het Andante non troppo waren té lang en het hoofdthema was té verwarrend en bevatte te veel solistische cadensen.

De pianist Aleksander Ziloti bewerkte om deze twee aanmerkingen het concert lichtelijk. Hij verkortte het eerste deel met 24 maten en het tweede deel met 200 maten.

Meer verbaasd werd gereageerd op het feit dat in het Andante non troppo een grote solistische rol was weggelegd voor de viool en de cello. De piano zou uit zijn functie zijn getreden door deze twee solisten te veel te begeleiden.

Het concert[bewerken]

Het concert begint met een trots thema voor het orkest dat met grootse akkoorden door de piano wordt overgenomen. Een warm tweede thema door de klarinet ingezet wordt overgenomen door de piano. Een korte cadenza wordt ingezet, waarna een grootse cadenza wordt ingezet. Deze wordt weer overgenomen door het hoofdthema. Een herhaling uitgevoerd door het orkest volgt waarbij een briljant coda het Allegro brillante e molto vivace afsluit.

Het Andante non troppo opent met een vier minuten durende solo voor de viool en cello. De lieflijke melodie wordt overgenomen door de piano na de vier minuten. De sfeer straalt schoonheid en sereniteit uit. Spanning ontwikkelt zich in het midden met een lange passage voor het orkest. De cello en viool keren terug waarna, hetzij nu de piano begeleidend.

Het Allegro con fuoco opent met de piano die een uitbundig thema speelt. De opklimmende akkoorden worden vervolgd met dalende akkoorden. De piano levert een lyrische variatie welke een blije sfeer om zich heeft. Vooral deze finale laat zien hoe inventief Tsjajkovski om kon gaan met orkestratie.

Bronnen[bewerken]