Piazza del Campo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piazza del Campo met het Palazzo Pubblico
Fonte Gaia

Het Piazza del Campo is een schelpvormig stadsplein in het centrum van de Italiaanse stad Siena. Veel middeleeuwse straatjes komen uit op het plein.

'Il Campo', zoals het in de volksmond heet, heeft de ovale vorm van een antiek theater dat oorspronkelijk achter het stadhuis doorliep naar open veld ('Campo' betekent 'veld').

Op het laagste punt van het plein staan het Palazzo Pubblico, stadhuis en museum, en de Torre del Mangia. Vanuit dit centrum is het plein, waaiervormig, ingedeeld in 9 segmenten, als dank en herinnering aan het bestuur van de 'Raad van Negen' (Sieneense gilden) die de stad tussen 1287 en 1355 bestuurden. Dit is te zien aan het karakteristieke plaveisel, gelegd in 1347, dat bestaat uit rood baksteen afgewisseld met lichte stroken travertijn.

Tegenover Palazzo Pubblico ligt een openbare fontein: Fonte Gaia ('fontein van de vreugde'). Deze fontein is het eindpunt van meer dan 30 km aan wateraanvoer via ondergrondse kanalen en aquaducten. Hij werd in 1411 ingewijd. In 1409 ontwerp Jacopo della Quercia een rijk met beeldhouwwerk versierd bekken met beeldreliëfs. Maria en Kind staan centraal met rondom christelijke en wereldlijke deugden, scenes uit scheppingsverhaal en de ontstaansgeschiedenis van Siena.

Het plein is onder meer bekend omdat hier de Palio delle contrade wordt gehouden, een paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt, op 2 juli en 16 augustus. De Palio is voor Siena zo belangrijk, dat een Italiaans spreekwoord zelfs luidt: "Chi dice Siena, dice Palio", "Wie Siena zegt, zegt Palio", dat gebruikt wordt als twee zaken zo onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dat men het ene niet zonder het andere kan noemen.