Piet Doedens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Doedens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Piet Herman Doedens
Geboren Utrecht, 19 december 1942
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep advocaat
Bekend van Zaanse paskamermoord

Piet Herman Doedens (Utrecht, 19 december 1942) is een voormalig Nederlands advocaat die zich ontwikkeld heeft tot een bekend strafpleiter.

Biografie[bewerken]

Zijn vader, Herman Doedens, was schrijver en docent op een middelbare school in Utrecht. Piet Doedens had in zijn jeugd een enorme hekel aan leren en heeft volgens eigen zeggen op zes of zeven verschillende middelbare scholen gezeten waarbij hij vele keren is blijven zitten. Zonder een diploma verliet hij de middelbare school en ontplooide hij zich op achttienjarige leeftijd als jazzpianist. Doedens was net 21 geworden toen zijn vriendin zwanger werd waarna ze trouwden. Omdat hij als musicus amper genoeg geld verdiende om zijn gezin te onderhouden besloot hij alsnog de middelbare school af te maken. Overdag werkte hij bij het toenmalig vervoerbedrijf Van Gend & Loos en ook was hij enige tijd werkzaam als magazijnbediende bij de Steenkolen Handelsvereniging (SHV). Toen hij 27 was deed hij staatsexamen waarna hij in Utrecht rechten ging studeren.

Zijn carrière als advocaat startte in 1973 bij mr. Max Moszkowicz sr. in Maastricht. Rond 1980 keerde hij terug naar Utrecht, waar hij het kantoor van de toen bekende strafpleiter mr. B.F.J. Simon overnam. Ook doceerde hij als repetitor nog strafrecht aan de Kring van Utrechtse Repetitoren. In deze periode werd Doedens onder andere landelijk bekend omdat hij met succes Rob van Zaane in de bekende Zaanse paskamermoord verdedigde. Andere zaken waarin hij verdachten verdedigde, waren onder andere de Puttense moordzaak en het hoger beroep in de zaak rond de moord op de 13-jarige Sybine Jansons uit Maarn. Verder stond hij regelmatig bekende drugscriminelen bij zoals De Hakkelaar, Charles Zwolsman en Henk Rommy.

Hij was de leermeester van Jan-Hein Kuijpers.

Eind oktober 2007 werd Doedens getroffen door een zware hersenbloeding, die hem halfzijdig verlamde. Na een ziekenhuisopname volgde een langdurige revalidatie die hem uiteindelijk noopte in augustus 2008 zijn advocatenpraktijk te sluiten.

Onder de titel De waarheid bestaat niet, dus zoek iets dat erop lijkt is in november 2013 een boek van de hand van Cees Koring, oud-misdaadverslaggever van De Telegraaf, verschenen met het levensverhaal van Doedens.