Piet Klijnveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet Klijnveld
Piet Klijnveld (1874-1945).jpg
Algemene informatie
Volledige naam Pieter Klijnveld
Geboren Amsterdam, 16 augustus 1874
Overleden 9 februari 1945
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep accountant
Bekend van Oprichter KPMG
Portaal  Portaalicoon   Economie

Pieter (Piet) Klijnveld (Amsterdam 16 augustus 1874 - 9 februari 1945) was een Nederlands accountant, die in 1917 een boekhoudkantoor oprichtte, dat zou uitgroeien tot KPMG.

Levensloop[bewerken]

Klijnveld, zoon van Pieter Klijnveld Sr en Maria Christina Klijnveld, was geboren in Amsterdam.

Klijnveld werkte op het kantoor van de Twentsche Bank, een voorloper van ABN AMRO, voor hij in 1917 in een boekhoudkantoor opende aan de Viottastraat in Amsterdam. Amsterdam was in die tijd op het gebied van handel en investeringen in trek bij vele Europese en Aziatische industriëlen. Ook vele buitenlandse ondernemingen, overheden, en zelfs de Bank of England, opende kantoren in de hoofdstad. Klijnveld werd de hoofdaccountant bij verschillende van deze nieuwe ondernemingen. Een van zijn accountants Jaap Kraayenhof werkte zich op tot partner, waarna ze hun bedrijf hernoemden tot Klijnveld Kraayenhof & Co.[1]

Personalia[bewerken]

Klijnveld trouwde op 2 August 1906 in Amsterdam met Cristina Johanna Royaards. Hij stierf vlak vóór de bevrijding van Nederland in 1945 en zijn vrouw stierf in september 1947. Zij hadden een kunstverzameling die onder andere werk omvatte van Piet Mondriaan.

Publicaties[bewerken]

  • 1922. Organisatie, administratie en controle in bankzaken; Dl. 3: Effectenzaken ; Het bankwezen. Wassenaar : Delwel.
  • 1922. Organisatie, administratie en controle van het bankbedrijf; Dl. 2: De grootbank ; Het bankwezen. Wassenaar : Delwel.
  • 1921. Organisatie, administratie en controle van het bankbedrijf; Dl. 1: De kleinbank ; Het bankwezen. Wassenaar : Delwel.