Piet Verschuren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Petrus Johannus Maria (Piet) Verschuren (1944) is een Nederlands hoogleraar Methodologie van de Managementwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Verschuren studeerde en promoveerde in Universiteit van Brabant in 1980 op het proefschrift Strukturele modellen met theoretische variabelen : de analyse van kausale relaties in modellen met theoretische variabelen door middel van stelsels lineaire strukturele vergelijkingen in het empirisch sociologisch en politikologisch onderzoek. Sinds 2002 is hij hoogleraar Methodologie van de Managementwetenschappen aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Verschuren doet onderzoek naar het ontwerpen van kwantitatief onderzoek, surveyonderzoek, marktonderzoek, praktijkgericht onderzoek, diagnostisch onderzoek, evaluatieonderzoek en verder de methodologie van het ontwerpen van onderzoek: van probleemanalyse, doel- en vraagstelling, operationalisering, afbakening tot visualisering van onderzoeksprocessen door middel van verschillende typen modellen.

Publicaties[bewerken]

Na zijn proefschrift publiceerde Piet Verschuren verder oa.:

  • 1986. De probleemstelling voor een onderzoek . Utrecht: Het Spectrum.
  • 1989. Media-atlas van Nederland : een kwantitatieve en kwalitatieve beschrijving en verklaring van lokale medialandschappen. 's-Gravenhage: SDU.
  • 1989. Structurele modellen tussen theorie en praktijk. Utrecht: Het Spectrum.
  • 1995. Het ontwerpen van een onderzoek. Met Hans Doorewaard. Utrecht:Lemma.
  • 1999. Designing a research project. Met Hans Doorewaard. Utrecht: Lemma.
  • 2002. Dogma's en ontwikkelingen in wetenschap en methodologie : bedreigingen en kansen. Inaugurale rede Nijmegen.

Externe link[bewerken]