Pieter-Jan Calcoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pieter-Jan Calcoen (Oostende, 31 maart 1992) is een voetbaljournalist van de krant Het Nieuwsblad. Voorheen werkte hij voor Het Laatste Nieuws.

Calcoen groeit op in de Westhoek in Koksijde.[1] Na zijn middelbare studies aan het Immaculata-instituut in De Panne kiest hij voor een opleiding Journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent. Die rondt hij af in 2013. In zijn laatste studiejaar krijgt Calcoen een stage op de nationale sportredactie van Het Laatste Nieuws. Na het behalen van zijn diploma kan hij bij Het Laatste Nieuws als verslaggever terecht.

Wanneer Moeskroen in 2014 promoveert naar het hoogste niveau krijgt Calcoen de opdracht om verslag over de club uit te brengen als watcher. Nadien zal hij een gelijkaardige taak vervullen bij KV Kortrijk en Zulte Waregem, om uiteindelijk in 2017 een kans te krijgen als RSC Anderlecht-watcher.[2] Calcoen volgt daarnaast het nationale team de Rode Duivels.

Voor Het Laatste Nieuws gaat Calcoen naar verschillende grote voetbaltoernooien, zoals het WK 2018 in Rusland en het EK voor vrouwen 2017 in Nederland.

In 2017 reikt hij de eerste Gouden Schoen voor vrouwen uit aan aan Tessa Wullaert.[3]

In 2022 stapt Calcoen over van Het Laatste Nieuws naar Het Nieuwsblad. Voor die krant is hij aanwezig op het WK 2022 in Qatar. Ook is hij regelmatig te gast in de voetbalpodcast Sjotcast.

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

Calcoen publiceert in 2022 het boek 'Vrouwenvoetbal', samen met Tessa Wullaert. Het boek verschijnt bij uitgeverij Vrijdag[4] en wordt voorgesteld in het Lotto Park van Anderlecht[5], waar Wullaert op dat moment als speelster aan de slag is. Niet enkel het traject van Wullaert komt in het boek aan bod, ook het vaak frustrerende parcours van het vrouwenvoetbal.[6]