Naar inhoud springen

Pieter Wagemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pieter Wagemans
Pieter Wagemans
Pieter Wagemans
Persoonsgegevens
Geboren Merksem, 1948
Geboorteland Vlag van België België
Opleiding Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) hyperrealisme, romantisch realisme
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Gevlamde tulpen

Pieter Wagemans (Merksem, 1948) is een Belgische kunstschilder. Hij schildert hyperrealistische en romantisch realistische bloemencomposities.[1][2]

Wagemans was de zoon van Henri Wagemans en Adrienne Heulens. Op 15 jarige leeftijd startte hij in 1963 de studie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en volgde klassieke opleiding en grafische vormgeving. Zijn leermeester was kunstschilder Victor Dophyn, de vader van de bekende kunstschilder Willem Dolphyn. In 1969 studeerde hij af als grafische vormgever-illustrator kunstenaar.

Na zijn legerdienst, in 1971, trouwde hij en vestigde zich in Schoten, waar ook zijn schildersatelier is. In datzelfde jaar startte hij zijn eigen reclamebureau. Hij had een moeizame start maar uiteindelijk kon hij rekenen op belangrijke klanten, onder meer uitgeverij De Sikkel (schoolboeken) en uitgeverij De Standaard.

Een groot deel van zijn leven werkte hij deels als kunstschilder en deels als grafisch ontwerper. Sinds 2004 werkt hij samen met de Londense galerie “The Gladwell & Patterson gallery”. Via deze galerie worden zijn werken wereldwijd tentoongesteld.

In 2014 kwam Pieter Wagemans in contact met een Chinese kunstenaarsgroep die te gast was in Vlaanderen, en er ontstond een samenwerking voor een tentoonstelling met het thema, "Who can give us Pease"? Zo kon Wagemans op 31 maart 2015 tentoonstellen in het Europees parlement te Brussel, met als gevolg zijn werk werd aankocht en opgenomen in de kunstverzameling van het Vlaams Parlement.

Op voorafgaande uitnodiging nam hij deel in 2013 aan de jaarlijkse internationale kunsttentoonstelling "Art Revolution Taipei" in Taiwan met 5 grote werken.

In 2020 kreeg hij de opdracht voor het schilderen van twee grote bloemenschilderijen voor het paleis van de Sultan in Oman.[3] Andere werken van Wagemans hangen onder meer in het Vlaams Parlement en het gemeentehuis van Schoten. Zijn bloemstillevens worden jaarlijks getoond tijdens de Chelsea Flower Show.[2]

In 2022 werd hij voorzitter van de "Koninklijke Kunstkring Hoger OP“ in het kasteel van Schoten. Vanaf 1971 tot vandaag[(sinds) wanneer?] is hij nog steeds actief als kunstschilder te schoten België.

Prijzen en onderscheidingen

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Silver Award by RankArt France
  • Golden Award “ Australia 1999
  • Le Trente d’Or Belgium 2001