Pieter van Oudheusden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pieter van Oudheusden (Puttershoek, 1957 - 11 november 2013) was een Nederlands schrijver van kinderboeken, journalist, redacteur, vertaler, scenarioschrijver en lesgever.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oudheusden werd in 1957 in het Zuid-Hollandse Puttershoek geboren. Na de lagere school ging hij naar het gymnasium en de kunstacademie.

In oktober 2012 werd bij de schrijver een hersentumor ontdekt, waar hij ruim een jaar later aan overleed.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hij vertaalde meer dan 500 strips en boeken. Als scenarist werkte hij samen met diverse Nederlandse en Vlaamse striptekenaars. In 2002 debuteerde Pieter van Oudheusden met twee prentenboeken. Een ervan, Ik verveel me nooit (2002, De Eenhoorn), met illustraties van Goele Dewanckel, werd een van de mooiste prentenboeken van het jaar genoemd. Intussen had hij al heel wat prentenboeken op zijn naam staan en werkte hij daarvoor samen met illustratoren als Kristien Aertssen, Isabelle Vandenabeele en Sebastiaan Van Doninck. Bij uitgeverij De Eenhoorn verscheen het leesboek Het wonderpaard, een verhaal over geluk en toeval, geïnspireerd op een oude Chinese wijsheid. Voor uitgeverij Deltas schreef Van Oudheusden voorleesverhalen en een reeks boekjes op AVI-niveau. Postuum verscheen "Hotel Mascara" (Fame Comics, 2021) een bundeling van vrouwenportretten, geïllustreerd door Serge Baeken.

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]