Naar inhoud springen

Pijnbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannolans (overleg | bijdragen) op 9 jul 2018 om 21:12. (Staatsregeling 1798)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Een "torture rack" in de Tower of London

De pijnbank was een middel om iemand die verdacht werd van onwettige feiten te pijnigen om een bekentenis te verkrijgen. De pijnbank bestond al veel vroeger dan de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

De verdachte werd op de pijnbank gelegd en vastgebonden, zodat de beulen en de ondervragers alles konden doen met het slachtoffer. Er werd met vuurtoortsen, gesels, tangen, of met de waterproef gefolterd. De pijnbank was ook een soort rekbank, waarop de veroordeelde werd uitgerekt met behulp van touwen of kettingen aan het draairad. Later werden de pijnbanken geraffineerder gemaakt om iemands gewrichten te ontzetten.

Nederlanden

In 1798 werd de pijnbank bij art. 36 Algemeene Beginselen van de Staatsregeling van 1798 afgeschaft. In de eeuwen hierna is dit in de wetboeken niet meer als ondervraagmethode opgenomen. De uitdrukking "op de pijnbank leggen" wordt nog gebruikt om strenge ondervragingsmethoden aan te duiden.

Zie ook

Zie de categorie Rack (torture) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.